• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Pratila sam ove savete i uštedela na računima za struju": Može li i vama to da se desi?

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako već danas možete postati energetski efikasniji?

  • 2
štednja struje Foto: Shutterstock

Možda ovih dana uživamo u "lažnoj zimi", ali neka vam topli dani ne pružaju "laku" sreću - naša planeta se menja. Klimatske promene su sve osetnije, a to je još jedan dovoljan razlog da porazmislimo na koji način koristimo izvore energije u našem domu. I dok s jedne strane štedimo novac, mnogo je važnija činjenica da ostavljamo bolju i sigurniju budućnost za naše naraštaje. Voleli bismo da nam nakon ovog teksta kažete ,,pratio/la sam ove savete i uštedeo/la na računima za struju". Kako već danas možete postati energetski efikasniji?

U okviru zajedničkog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat ‘Bolja energija’ vas savetuju kako da uštedite energiju i platite manje svoje račune. Od hodnika, preko kupatila, do kuhinje i dnevne sobe, donosimo vam uputstva kako da "birate štednju" naspram "rasipanja".

sijalica Foto: Pixabay

Ugasi svetlo, štedi struju

Treba li da ponovimo čuvenu floskulu svake srpske porodice? Koliko god ona zvučala smešno, činjenica je da nam to baš jedno upaljeno svetlo tokom noći može praviti ne tako malu razliku na računima za struju.

Iznos koji možete da uštedite na računu za struju zavisi i od vrste sijalice koju koristite.

Recimo ako imate sijalicu od 40 vati, znači da će za jedan sat sijalica potrošiti 0,04 kVh. Zatim možete koristiti cenu električne energije da biste utvrdili koliko ćete uštedeti za taj sat.

Najjeftiniji kilovat-čas električne energije, u zelenoj zoni, košta 2,277 dinara. Vaša ušteda isključivanjem te sijalice bila bi 0,09 para.

Odnosno, na mesečnom nivou to je ušteda od približno 3 dinara. Kada vidite ovaj broj, zaista ne deluje kao da je nešto oko čega treba da se opterećujete - ali podsetimo se, mnogi u svojim domaćinstvima koriste mnogo jače sijalice i napravili smo kalkulaciju samo na osnovu sat vremena. Takođe, retko kada svetlo ostavimo upaljeno samo u jednoj sobi.

vesela srečna domaćića kuvarica kuvanje priprema hrane Foto: Shutterstock/Anetlanda

Kuvaj pametno

Kako možete da uštedite u kuhinji? Evo par lako primenjivih saveta. Koristite šerpe jednake veličine kao i ringle. Složićete se, zaista je nepotrebno da za malu šerpu koristite najveću ringlu.

Trudite se da hranu kuvate u poklopljenom sudu, kako ne bi rasipali energiju. Takođe, možete pripremati hranu za više dana. Treba li da kažemo da je u ovom slučaju benefit dvostruki? Ne samo da štedite energiju, već i vreme provedeno u kuhinji.

Takođe, možda za ovo ne znate, ali veliki "trošadžija" na vašem računu je i frižider. Često se dešava da ljudi pomisle da je dobro kada se led nakuplja u njemu, jer to znači da održava temperaturu - međutim, istina je sasvim drugačija. Pametno je držati frižider na 4 stepena.

Kad god možete, pričekajte da se vaša sudo-mašina napuni do kraja, pa je tek onda uključite.

bojler, struja Foto: shutterstock.com

Ne troši kad ne koristiš

Bojler je jedan od "najvećih energetskih vampira" na vašem računu, a složićete se, zaista nema potrebe da radi po ceo dan, svih sedam dana u nedelji.

Ne samo da vam podiže sumu na računu za značajnu cifru, već će se i brže nakupiti kamenac, zbog čega ćete imati još jedan dodatni trošak u kućnom budžetu.

Preporuka je da se bojler drži na 60 stepeni i uključuje kada je struja jeftinija.

Isključivanje važi i za druge uređaje. Često se desi da zaboravimo punjače u struji, a ako mislite da je oni ne "vuku" dok uređaji nisu uključeni, pa, to baš i nije tačno.

Isto važi i za laptop koji ne koristite, ili pak produžne kablove koji u datom trenutku ne služe nameni.

odmaranje Foto: Shutterstock

Uživaj u toplom

Nema ništa lepše kada nakon hladnog uđete u toplo, ali ako toplota vašeg doma većinski završava napolju, zbog čega bespomoćno pokušavate temperaturu da povećate koristeći klimu, onda praktično ne dobijate ništa osim uvećanih računa za struju.

A ono na šta bi najviše trebalo da se fokusirate jeste činjenica da li prozori u vašem domu dihtuju dobro.

Za to postoji veoma jednostavan trik o kom je Telegraf Biznis pisao, a može vam uštedeti značajnu sumu novca.

Savet plus Ministarstva i USAID-a je da u kući održavate temperaturu na 20 stepeni i koristite što više prirodnog svetla tokom dana.

svet Foto: Freepik

Bolja energija je naša bolja budućnost

USAID-ov projekat ‘Bolja energija’ nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo, već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi nove, održive modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji."

Zapamtite, "naša bolja energija danas, je naša bolja budućnost sutra!".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe

    25. februar 2024 | 09:00

    Dajte plan štednje za višečlanu porodicu a ne za tročlanu. Kuvanje za više dana nemoguće, bojler mora biti uključen gde ima više dece, a izolacija je odlična. ?????

  • Nebojsa

    24. februar 2024 | 13:32

    Treba pratiti grafikon od prosle godine na racunu i uprediti sa sadasnjim.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>