• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Srbiji između 120 i 150 javnih punjača, realizacijom projekta "zelenih oaza" će taj broj biti udvostručen

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predviđeno je da u "zelenim oazama" na auto-putevima bude postavljeno između pet i 20 elektro punjača po svakoj oazi

  • 0
electric-car-punjenje baterija električnih automobila, pumpa Foto-ilustracija: Pixabay

Generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Boris Ćorović izjavio je danas da će planirano preuređenje 16 odmorišta na auto-putevima u "zelene oaze" udvostručiti broj elektro punjača na teritoriji Srbije, kojih je trenutno između 120 i 150.

Predstavnici Puteva Srbije i kompanija Itech Corp i Elcom Bgd potpisali su 13. marta, u Vladi Srbije, ugovor o finansiranju izgradnje 16 "zelenih stanica" na autoputevima, koje će biti opremljene elektro punjačima, a ministar građevinarstva Goran Vesić je izjavio da će Srbija na ovaj način, u narednih nekoliko godina, postati najopremljenija zemlja u regionu kada je u pitanju oprema za električne automobile.

Predviđeno je da u "zelenim oazama" na auto-putevima bude postavljeno između pet i 20 elektro punjača po svakoj oazi, kao i izgradnja prodavnica i restorana površine do 100 metara kvadratnih.

Ćorović je tim povodom rekao za Tanjug da je proizvodnja ekološki prihvatljivih vozila odnosno elektrifikacija pravac kojim se kreće automobilska industrija, kao i da je to put bez povratka, uprkos zastojima koji postoje na tržištu EU.

- Prema postojećim informacijama, u Srbiji imamo negde između 120 i 150 javnih punjača. Realizacijom ovog projekta će se taj broj mreža punjača više nego udvostručiti. To je svakako dobra vest, ne samo za građane Srbije koji nameravaju da koriste električne automobile, već i za sve putnike u tranzitu, strance i poslovne ljude koji prolaze kroz našu državu - rekao je Ćorović.

Kako je rekao, posebno je važno što je reč o brzim odnosno DC elektro punjačima.

- Ovo je preduslov da bi se uopšte krenulo masovnije u kupovinu električnih vozila. Ova mera, zajedno sa subvencijama za kupovinu električnih vozila koje daje Vlada Srbije, čini jedan dobar paket koji nam omogućava da hvatamo korak sa Evropom kad su u pitanju ova vozila - rekao je Ćorović.

Vesić je rekao, posle potpisivanja ugovora u vladi, da postoje tri zemlje u Evropi koje imaju više od tri miliona električnih automobila.

- To su Nemačka, Francuska i Velika Britanija. Evropska unija procenjuje da će do 2030. godine 30 odsto svih automobila na teritoriji EU biti električni - naveo je Vesić.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>