• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Adanijev nećak gradi najveći energetski park na svetu, pet puta veći od Pariza: Ključan potez za Indiju

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Projekat će biti završen za pet godina

  • 1
Nemačka obnovljiva energija, solarni paneli Foto: Tanjug/AP

Nećak Guatama Adanija, drugog najbogatijeg čoveka u Aziji, gradi najveću svetsku energetsku elektranu u Indiji. Pet puta veću od Pariza, vidljivu iz svemira sa dovoljno struje za napajanje Švajcarske, prenose strani mediji.

Obim projekta koji transformiše delove neplodne slane pustinje na ivici zapadne Indije u jedan od najvažnijih izvora čiste energije bilo gde na planeti je toliko ogroman da glavni čovek ne može da prati korak.

“Više čak ni ne računam”, rekao je Sagar Adani za CNN u intervjuu prošle nedelje.

Adani je izvršni direktor Adani Green Energi Limited (AGEL).

Njena jedinica za čistu energiju AGEL gradi veliku solarnu i vetroelektranu u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat po ceni od oko 20 milijardi dolara. Biće to najveći obnovljivi park na svetu kada bude završen za oko pet godina i trebalo bi da proizvede dovoljno čiste električne energije za napajanje 16 miliona indijskih domova.

Uspeh Parka obnovljive energije Khavda je od ključnog značaja za napore Indije da smanji zagađenje i postigne svoje klimatske ciljeve, dok istovremeno zadovoljava rastuće energetske potrebe najmnogoljudnije nacije na svetu i najveće ekonomije koja se najbrže razvija. Ugalj i dalje čini 70% električne energije koju Indija proizvodi.

Smešten na samo 12 milja od jedne od najopasnijih svetskih granica koja razdvaja Indiju i Pakistan, park će se prostirati na više od 200 kvadratnih milja i biće najveća elektrana na planeti bez obzira na izvor energije, rekao je AGEL.

- Tako veliki region, region koji je tako neopterećen, nema divljih životinja, nema vegetacije, nema stanovanja. Ne postoji bolja alternativna upotreba tog zemljišta - rekao je Adani.

Veliki zeleni planovi grupe nisu narušeni turbulentnom godinom koju je imala od januara 2023. godine, kada ju je američki prodavac Hindenburg Research optužio da se decenijama bavi prevarom.

Indijski konglomerat rudarstva i medija osudio je Hindenburgov izveštaj kao “neosnovan” i “zlonameran”. Ali to nije uspelo da zaustavi zapanjujući slom na berzi koji je, u jednom trenutku, zbrisao više od 100 milijardi dolara sa vrednosti kompanija koje kotiraju na berzi. Lično bogatstvo Gautama Adanija je takođe bilo pogođeno, palo je za više od 80 milijardi dolara u mesecu nakon objavljivanja izveštaja.

Ali tajkun se od tada oporavio i grupa sada ulaže milijarde u sektor čiste energije.

Planira da uloži 100 milijardi dolara u energetsku tranziciju tokom naredne decenije, pri čemu je 70% investicija namenjeno čistoj energiji.

Potreba za 1,4 milijarde ljudi

Zaokret za čistu energiju Adani grupe dolazi u trenutku kada je Indija sebi postavila neke ambiciozne klimatske ciljeve. Premijer Narendra Modi obećao je da će obnovljivi izvori kao što su solarna energija i energija vetra ispuniti 50 odsto energetskih potreba Indije do kraja ove decenije.

Modi je 2021. obećao da će Indija postići neto nultu emisiju do 2070. godine, što je još nekoliko decenija kasnije od razvijenih ekonomija.

Vlada je postavila cilj od 500 gigavata (GV) kapaciteta za proizvodnju električne energije iz nefosilnih goriva do 2030. AGEL, najveća kompanija za proizvodnju obnovljive energije u zemlji, ima za cilj da obezbedi najmanje 9% od toga, sa skoro 30 GV proizvedenih iz svog parka u Gudžaratu.

Neuspeh prelaska na obnovljivu energiju nije opcija, rekao je Adani.

“Nema izbora za Indiju osim da počne da radi stvari u ranije nezamislivoj veličini i obimu”, rekao je tridesetogodišnjak.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    21. mart 2024 | 11:51

    A sta ce sa tim silnim panelima kada crknu? To se ne popravlja niti se reciklira? Bice otpad jos veci a o toksicnosti za okolin da ne pricamo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>