• 5

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta su mali modularni nuklearni reaktori o kojim je Vučić pričao? Potražili smo odgovore od stručnjaka

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koliko su različiti u odnosu na tradicionalne nuklearke?

  • 5
sijalica, struja, štednja Foto: Ilustracija/Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Brisela na prvom Samitu o nuklearnoj energiji da će Srbija morati da menja zakone ako želi da se priključi trci za nuklearnu energiju, koja je budućnost u svetu gde je struje sve manje, a spomenuo je i male modularne reaktore.

- Moraćemo da menjamo zakon i da krenemo pre svega za male modularne reaktore, ali razmišljamo i o tradicionalnim nuklearkama koje su najbolji izvor električne energije. Ta četiri mala modularna reaktora vam zamenjuju 1.200 megavata električne energije. Nuklearna energija je najsigurnija i najbolja energija, spada u zelenu energiju, to bi nam mnogo pomoglo ali je velika investicija. Samo za četiri mala modularna reaktora bi nam trebalo oko 7,5 milijardi evra najmanje. Ogromna investicija, zato sam postavio i pitanje mogućnosti finansiranja - poručio je Vučić iz Brisela.

Šta su tačno mali modularni reaktori i koliko su različiti u odnosu na tradicionalne nuklearke?

Naime, mali modularni nuklearni reaktori se razlikuju od standardnih po veličini, snazi, činjenici da su ugrađene inherentne mere sigurnosti, fleksibilnosti dizajna kao i mogućnosti da relativno jednostavno proširuje kapacitet na lokaciji. Pogodnim ih čine i određena tehnička rešenja kao što je na primer ređa potreba za remontom i zamenom goriva na primer, poručuju za Telegraf Biznis iz JP "Nuklearni objekti Srbije".

SMR-ovi, koji mogu proizvesti veliku količinu niskougljenične struje, su i:

Mali - fizički delić veličine konvencionalnog nuklearnog reaktora;

Modularni - omogućava da sistemi i komponente budu fabrički sastavljeni i transportovani kao jedinica do lokacije za ugradnju;

Reaktori – koriste nuklearnu fisiju za stvaranje toplote za proizvodnju energije, poručuju iz Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

Koliko je godina potrebno za njihovu izgradnju?

Kako dalje poručuju iz JP "Nuklearni objekti Srbije" jedna od prednosti ovih reaktora je što je njihova izgradnja brža u odnosu na standardne reaktore, jer se izgrađeni dopremaju na izabranu lokaciju.

- Imajući u vidu činjenicu da su mali, moguće ih je locirati i na lokacijama koje ne bi bile pogodne za standardne reaktore - poručuju.

Kakve lokacije se biraju za njihovu izgradnju?

Njihova  veličina i fleksibilnost dizajna, koji se kreće od tzv. mikroreaktora snage 10 MW(e) do 300 MW(e) čine mogućim da se postave na različite lokacije, kao što su na primer male udaljene zajednice, industrijska postrojenja na nedostupnim lokacijama i slično, pojašnjavaju iz preduzeća.

Inače, snaga malih modularnih reaktora se može kretati do 300 MW(e) po jedinici, što je otprilike 1/3 proizvodnog kapaciteta standardnih nuklearnih reaktora.

Međunarodna agencija za atomsku energiju poručuje da u poređenju sa postojećim reaktorima, predloženi SMR dizajni su generalno jednostavniji, a koncept bezbednosti za SMR se često više oslanja na pasivne sisteme i inherentne bezbednosne karakteristike reaktora, kao što su niska snaga i radni pritisak.

To znači da u takvim slučajevima nije potrebna nikakva ljudska intervencija ili spoljna snaga ili sila da se sistemi isključe, jer se pasivni sistemi oslanjaju na fizičke pojave, kao što su prirodna cirkulacija, konvekcija, gravitacija i samopritisak. Ove povećane sigurnosne granice, u nekim slučajevima, eliminišu ili značajno smanjuju potencijal za nebezbedno ispuštanje radioaktivnosti u životnu sredinu i javnost u slučaju udesa.

SMR-ovi imaju smanjene potrebe za gorivom. Elektrane zasnovane na SMR-u mogu zahtevati ređe punjenje gorivom, svakih 3 do 7 godina, u poređenju sa između 1 i 2 godine za konvencionalna postrojenja. Neki SMR-ovi su dizajnirani da rade do 30 godina bez dopunjavanja goriva, dodaju iz agencije.

Da li je Srbija spremna za prelazak na nuklearnu energiju?

Od JP "Nuklearni objekti Srbije" pokušali smo da dobijemo odgovor i da li je naša zemlja spremna za nuklearnu energiju, a evo šta poručuju:

- Srbija može biti spremna za uvođenje nuklearne enegije u energetski bilans države. Svi aspekti koji se mogu činiti danas da nedostaju, mogu se dovesti u operativno stanje potrebno za upravljanje nuklearnim energetskim postrojenjima do trenutka puštanja u pogon reaktora, kao paralelni procesi pripremi samog postrojenja.

U Srbiji je na snazi zakon kojim se zabranjuje izgradnja nuklearnih energetskih postrojenja koji je donet u atmosferi koja je nastala u društvu posle akcidenta u Černobilu. Međutim, adekvatnim pristupom plasiranju pouzdanih i proverenih informacija, kao i infomisanjem o dosadašnjem iskustvu u eksploataciji svih ostalih nuklearno energetskih postrojenja, imajući u vidu i određene prednosti koje ovi reaktori nose, moguće je povećati nivo poverenja javnosti u ovaj vid objekata - zaključuju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bill

    21. mart 2024 | 19:34

    Pa eno ga Bil Gejts radi te iste već poslednjih 3 godine po Škotskoj…sve će zemlje preci na taj izvor energije uskoro

  • Pec

    22. mart 2024 | 14:40

    Hitno sagradite nekoliko reaktora i postavite nekog "Miću" da upravlja njima! :)

  • Pero Postar

    22. mart 2024 | 09:25

    Nas je nato toliko ozracio da svaka kuca moze imati po jedan modularni nuklearni reaktor.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>