• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počinje energetska sanacija 26 zgrada centralne vlasti u Beogradu: Među njima i Palata Srbija

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obezbeđeno je 40 miliona evra, a radovi bi trebalo da budu gotovi do 2027. godine

  • 0
Palata Srbija Foto: Shutterstock

"Obezbedili smo 40 miliona evra za energetsku sanaciju 26 od 56 zgrada centralne vlasti, među kojima je i Palata Srbija i ti radovi bi trebalo da budu završeni do 2027. godine", izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, a saopštilo je resorno ministarstvo.

Ovaj projekat obeležen je početkom radova u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Beogradu, a ministarka je istakla da je ušteda energije nešto od čega svi imamo koristi i dodala da to najbolje znaju građani koji su ostvarivali popuste na električnu energiju ili koristili subvencije da zamene vrata i prozore, ugrade kotlove i solarne panele.

Projektom „Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti” planirana je energetska sanacija 26 zgrada centralne vlasti, u saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope (CEB) i UNDP.

Đedović Handanović je zahvalila partnerima iz Evropske unije koji su realizaciju ovog projekta podržali bespovratnim sredstvima, među kojima su Kraljevina Španija i Slovačka.

- Zavod će posle sanacije, uz sve mere koje se sprovedu, godišnje štedeti oko 10.000 evra na računima, a potrošnja energije i emisija ugljen-dioksida će se prepoloviti. Već na jesen ćemo imati energetski podmlađenu zgradu Zavoda - rekla je ona.

Navela je da su među prvim objektima koji će biti prvi energetski sanirani u okviru projekta i zgrade Zavoda za intelektualnu svojinu, Direkcije za mere i dragocene metale, Uprave za poljoprivredno zemljište, Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, kao i zgrade Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva rudarstva i energetike.

Stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš je ocenio da je povećanje energetske efikasnosti javnih zgrada korisno za zdravlje, životnu sredinu i budžet, jer smanjuje račune za struju i grejanje, kao i emisije gasova sa efektom staklene bašte i zagađujućih čestica.

- Ušteda energije koju ćemo postići renoviranjem 26 zgrada centralne vlasti je ekvivalentna, na primer, godišnjoj potrošnji električne energije svih građana u opštini Sokobanja. Ukoliko bi se rekonstruisali svi javni objekti u Srbiji, jedna termoelektrana bi postala suvišna. Zato je važno nastaviti njihovu energetsku obnovu finansiranjem iz kredita, javno -privatnih partnerstava i javnih sredstava - istakao je on.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Plamena Halačeva je rekla da je energetska efikasnost ključna za smanjenje emisija koje uzrokuju zgrade.

- To je važan element u borbi protiv klimatskih promena. Zato je EU do sada obezbedila oko 150 miliona evra bespovratnih sredstava za renoviranje javnih zgrada u Srbiji. Naš fokus je na zgradama u obrazovnom, zdravstvenom i socijalnom sektoru. Klimatske promene su stvarne, utiču na sve nas i Jugoistočna Evropa nije izuzetak - ukazala je ona.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>