• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mali: Novi blok B3 u Termoelektrani Kostolac je najvažniji projekat

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ovaj ogroman projekat je od strateškog značaja za Republiku Srbiju i zato zajednički radimo na tome da on što pre bude i završen"

  • 0
Siniša Mali vetropark Kostolac Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA/ nr

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Malii ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarali su sa direktorom kineske kompanije CMEK (China Machinery Engineering Corporation) Lo Ćeiem o završetku izgradnje novog bloka B3 u Termoelektrani Kostolac - najvažnijeg projekta kada je energetski sistem Srbije u pitanju.

- Ovo je jedan od najvažnijih projekata u energetskom sektoru Srbije. Razgovarali smo o izazovima u izvođenju radova i načinima kako da te radove ubrzamo. To će biti prvi pogon od 1991. u Srbiji stavljen u funkciju - rekao je Mali i najavio nove sastanke na ovu temu u narednih desetak dana.

Kako je rekao, neophodno je da kineska i srpska strana zajedno prate dinamiku izvođenja radova u narednih nekoliko meseci.

- Ovaj ogroman projekat je od strateškog značaja za Republiku Srbiju i zato zajednički radimo na tome da on što pre bude i završen-  istakao je Siniša Mali i zahvalio sagovornicima na konstruktivnom razgovoru.

On je dodao da će snaga novog pogona biti 350 megavata i da će dugoročno obezbediti dodatnu sigurnost našeg elektro-energetskog sistema.

Kako je istakao, blokom B3 dobićemo novo moderno postrojenje za proizvodnju električne energije, prvo nakon skoro četiri decenije, koje će dovesti do energetske nezavisnosti Srbije i stabilnog snabdevanja građana i privrede.

Ministar Mali je naveo da Kina i Srbija imaju izuzetno razvijenu saradnju u mnogim oblastima, zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Si Đinpingu, kao i da je energetika jedna od njih.

- Srbiju i Kinu veže čelično prijateljstvo koje se neprekidno produbljuje i to pre svega zahvaljujući dobrim odnosima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga - istakao je potpredsednik Vlade i dodao da saradnja dve zemlje daje bogate rezultate.

Lo Ćei je zahvalio na ukazanom poverenju navodeći da je kompanija CMEK zainteresovana za dalju saradnju na novim projektima.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>