• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatska Ina se okreće ekološkim gorivima, investira u zeleni vodonik i biometan

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postrojenja će se nalaziti u Rijeci i Sisku, za dva projekta kompanija izdvojila 98 miliona evra, realizacija do kraja 2026

  • 0
Vozila na vodonik Foto: Shutterstock

Hrvatska kompanija Ina potpisala je ugovore za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika u Rafineriji nafte Rijeka i za investiciju u postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku. Ukupna vrednost ugovora koji će biti završeni do 2026. iznosi 98 miliona evra.

U Rafineriji Rijeka, Ina planira da instalira postrojenje  za elektrolizu kapaciteta 10 megavata za proizvodnju zelenog vodonika. Projekat uključuje i solarnu elektranu koja će delimično snabdevati proizvodnu jedinicu.

Proizvodnjom zelenog vodonika, namenjenog za upotrebu u saobraćaju, Ina će postati prvi komercijalni proizvođač ove vrste goriva u Hrvatskoj. Potrebnu opremu Ina će nabaviti od hrvatske kompanije IVICOM Consulting, navodi Jutarnji.hr.

U Sisku, Ina planira da izgradi postrojenje za proizvodnju biometana uglavnom iz poljoprivrednih ostataka, kao što su slama, stajsko đubrivo i biorazgradivi otpad. Proizvedeni biometan bi se mogao isporučivati u hrvatsku gasnu mrežu, dok bi se proizvodni ostaci mogli koristiti kao ekološki prihvatljivo đubrivo.

Ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji postrojenja za biometan potpisan je sa austrijskom firmom Biogest, a projekat zelenog vodonika, koji uključuje elektrolizator, solarnu elektranu i logističke kapacitete, biće sufinansiran u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Kompanija će prijaviti i projekat proizvodnje biometana u Sisku ovom fondu nakon raspisivanja javnog poziva za finansiranje.

Osim dva najavljena projekta, Ina planira ulaganje u druge održive projekte, poput geotermalnih istraživanja i dodatnih solarnih elektrana. U skladu sa tim, planiraju usmeriti do 20 posto investicionog budžeta za 2025. u sve projekte obnovljivih izvora energije.

Ina je već pustila u proizvodnju dve solarne elektrane, u Virju i u Sisku, u sklopu svoje strategije zelene tranzicije, a trenutno ispituju potencijal vetra kao obnovljivog izvora energije u severnom Jadranu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>