• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Moja beda, tvoj raj": Stanovnici Kanarskih ostrva kažu da je masovni turizam na prelomnoj tački

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo u 2023. godini ovaj arhipelag je privukao 14,1 milion stranih posetilaca

  • 0
Protest Tenerifi Foto-kolaž: Shutterstock

Čaša je prelivena stanovnicima Kanarskih ostrva koji planiraju proteste i štrajkove u znak reakcije protiv prekomernog turizma. Učesnici kampanje kažu da neodrživ priliv posetilaca uništava život lokalnom stanovništvu.

Jedna grupa aktivista na ostrvu Tenerife planirala je štrajk glađu zbog izgradnje dva nova hotela. Drugi navode da meštani spavaju u automobilima i pećinama zbog rastućih cena kuća.

Grafiti su se pojavili na zgradama i iznajmljenim automobilima koji govore turistima da "idu kući". Samo u 2023. godini ovaj arhipelag je privukao rekordnih  14,1 milion stranih posetilaca.

Vlasti su obustavile radove na hotelima La Tejita i Cuna del Alma u Puertito de Adejeu na Tenerifima zbog ugrožavanja životne sredine. Međutim, izgradnja hotela je nedavno nastavljena.

Grupa"Canarias Se Agota" (Kanari su rasprodati) takođe planira da održi demonstracije 20. aprila na Tenerifima, Gran Kanariji, Lanzaroteu i La Palmi.

"Canarias se ekhausta" (Kanarska ostrva su iscrpljena) je još jedna ključna grupa koja stoji iza planova za proteste širom ostrva.

- Mi koji živimo na ovim ostrvima smo uvek bili veoma gostoprimljivi. Ali želimo održiviji turizam. Tenerife su malo ostrvo sa ograničenim resursima. Putevi su pretrpani saobraćajem, u toku je nestašica vode a hoteli su puni - rekao je Ruben Zerpa iz grupe "Kanari su rasprodati" za britanske medije.

Zerpa je dodao da je turizam podigao cene zakupa nekretnina, što ga čini nedostupnim za mnoge lokalne stanovnike.

- Zarađujem oko 900 evra i živim sa partnerom, ali kirija je 800 evra mesečno. To je Santa Kruz, koji čak nije ni jedan od najskupljih delova ostrva - rekao je on.

Ivan Čerdena Molina, koji pomaže u organizovanju protesta, rekao je lokalnim novinama da su meštani primorani da spavaju u svojim automobilima, pa čak i u pećinama, jer turistički operateri prvi dolaze do stanova.

- Nemamo ništa protiv pojedinačnih turista, ali industrija raste i raste i koristi toliko resursa i ostrvo ne može da se nosi sa tim- rekao je on.

Jedna lokalna organizacija rekla je da se ostrva „društveno i ekološki urušavaju“ pod pritiskom masovnog turizma.

Izveštaj organizaije "Ekolozi u akciji" upozorava da je skoro 34 odsto lokalnog stanovništva - skoro 800.000 ljudi, u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti.

Poplave turista na Kanarima takođe vrše pritisak na zdravstvene usluge, upravljanje otpadom, vodosnabdevanje i biodiverzitet.

Stanovnici su postavili lažne postere i nalepnice „zatvoreno do prenaseljenosti“ u pokušaju da odvrate turiste na određenim prenaseljenim mestima.

Znakovi „Ne ulazi“ pojavili su se u blizini popularnih mesta lepote na ostrvu Lanzarote prošlog meseca, a neka područja su bila vezana lancima.

- Vreme je da bojkotujemo, koristeći ono što nam je na raspolaganju, turističku aktivnost koja nas proteruje sa naše zemlje - napisali su aktivisti na društvenim mrežama.

U blizini drugih popularnih atrakcija pojavili su se antituristički grafiti sa natpisima „Moja beda, tvoj raj“ i „Turist idi kući“, prenosi Euronjuz.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>