• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropski parlament odobrio plan za izlazak EU iz Ugovora o energetskoj povelji: Evo zašto je sporan

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ugovor o energetskoj povelji iz 1998. godine omogućava energetskim kompanijama da tuže vlade zbog političkih odluka koje štete njihovim investicijama

  • 0
Evropski parlament Foto: Guillaume Périgois/Unsplash

Evropski parlament dao je danas saglasnost da EU izađe iz međunarodnog energetskog ugovora, koji štiti energetska ulaganja, zbog zabrinutosti da taj sporazum podriva napore za borbu protiv klimatskih promena i prelazak na ekološke izvore energije. Naime, kompanije su poslednjih godina na osnovu toga ugovora tražile nadoknadu za mere kojima se zahtevalo zatvaranje fabrika sa pogonom na fosilna goriva.

Ugovor o energetskoj povelji iz 1998. godine omogućava energetskim kompanijama da tuže vlade zbog političkih odluka koje štete njihovim investicijama.

Brisel je predložio zajednički izlazak zemalja EU iz ugovora potpisanog 1998. godine nakon što su članice Unije, uključujući Dansku, Francusku, Nemačku, Luksemburg, Poljsku, Španiju i Holandiju, objavila sopstvene planove da odustanu od tog sporazuma.

Odobrenje Evropskog parlamenta znači da zemlje EU mogu da donesu konačnu odluku o izlasku iz sporazuma koja se očekuje u maju, rekli su evropski zvaničnici, preneo je Rojters.

Očekuje se da će se zemlje EU saglasiti da se prvo usvoje reforme za modernizaciju ugovora pre istupanja.

Potpisnici sporazuma dogovorili su se o reformi sporazuma prošle godine, ali postoji mala šansa da stupi na snagu bez podrške EU.

Izlaskom EU iz ugovora, broj potpisnica ugovora bi se otprilike prepolovio sa sadašnjih 50, među kojima su i Azerbejdžan, Japan i Turska.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>