• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EK odobrila projekat za podršku razvoja energije vodonika u vrednosti od 1,4 milijarde evra

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sredstva će biti izdvojena za 13 projekata u 11 kompanija koje se nalaze u sedam zemalja članica Evropske unije

  • 0
Evropska komisija Brisel Evropska komisija Brisel / Foto: Shutterstock

Evropska komisija (EK) saopštila je da je odobrila četvrti Važan projekat od zajedničkog evropskog interesa (IPCEI) za podršku istraživanju, inovacijama i prvom industrijskom primenu u lancu vrednosti vodonika.

Države članice će obezbediti do 1,4 milijarde evra sredstava, za koje se očekuje da će privući dodatnih 3,3 milijarde evra privatnih investicija.

Pomenuta sredstva će biti izdvojena za 13 projekata u 11 kompanija koje se nalaze u sedam zemalja članica Evropske unije, konkretno u Estoniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Slovačkoj i Španiji.

- Projekat doprinosi cilju EU da emisije iz sektora mobilnosti i transporta smanji za 90 odsto, kako bi Evropska unija postala klimatski neutralna do 2050. godine. Podstičući upotrebu vodonika kao goriva, takođe će pomoći u postizanju ciljeva Evropskog zelenog dogovora, Strategije EU za vodonik i Strategije održive i pametne mobilnosti - ističe se u saopštenju na veb stranici komisije.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Lokalnim samoupravama u Vojvodini dodeljeno 320 milliona za uklanjanje divljih deponija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>