• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U toplanu u Nišu biće uloženo još 8,2 miliona evra u izgradnju toplotne pumpe voda-voda

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Na ovaj način, energija iz obnovljivih izvora, iz reke Nišave, koristiće za zagrevanje domova, čime će se smanjiti potrošnja gasa u kotlarnici „Krivi vir - poručila je ministarka Đedović Handanović

  • 0
Niš, ministarka Dubravka Đedović Handanović Foto: MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je Gradsku toplanu u Nišu, gde su u toku investicije vredne 4,2 miliona evra i u pripremi je novi projekat koji će omogućiti korišćenje obnovljivih izvora energije za grejanje oko 30.000 domaćinstava u Nišu.

- U toku je rehabilitacija kotlarnice „Krivi vir” i 6,6 km toplovodne mreže u Gradskoj toplani Niš. Do početka naredne grejne sezone Nišlije će imati pouzdanije grejanje i čistiji vazduh jer će se rehabilitacijom značajno smanjiti emisija štetnih gasova iz ove toplane - rekla je ministarka.

Ona je najavila da će u toplanu u Nišu biti uloženo još 8,2 miliona evra u izgradnju toplotne pumpe voda-voda, snage 15 MW, koja će koristiti energiju vode iz reke Nišave.

- Na ovaj način, energija iz obnovljivih izvora, iz reke Nišave, koristiće za zagrevanje domova, čime će se smanjiti potrošnja gasa u kotlarnici „Krivi vir“ za oko 50 odsto što znači značajne uštede za energente i manji uticaj na životnu sredinu u Nišu. Više ćemo se oslanjati na sopstvene resurse, umesto na gas koji je uvozni energent, što doprinosi sigurnosti snabdevanja - rekla je Đedović Handanović.

Ona je pozvala građane Niša da koriste mogućnosti da uz subvencije smanje svoju potrošnju energije i unaprede komfor u svom domaćinstvu.

- Za novi javni poziv ove godine obezbedili smo 12,5 miliona dinara za subvencije u Nišu, a subvencije idu od 50 do 65 odsto. Novina je da ove godine imamo i poseban javni poziv za domaćinstava energetski ugroženih kupaca. Za najugroženije građane subvencije idu i do 90 odsto ulaganja, a za te namene obezbedili smo čak 37,5 miliona dinara. Očekujemo da javni pozivi za građane budu raspisani u prvoj polovini juna. U prethodne tri godine, oko 600 domaćinstava u Nišu iskoristilo je subvencije koje daje država, zajedno sa lokalnom samoupravom - rekla je ona.

Rehabilitaciju Gradske toplane u Nišu realizuje Ministarstvo rudarstva i energetike kroz dva projekta u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Nemačkom razvojnom bankom.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>