• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uništena solarna elektrana u nevremenu: Vetar izlomio panele vredne 50 miliona evra

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Solarna elektrana u Bileći otvorena je pre samo dva meseca

  • 3
solarna elektrana Bileća Kolaž: Privatna arhiva

Superćelijska oluja, koja je pre dva dana zahvatila Trebinje i Bileću, nanela je milionsku štetu na nedavno otvorenoj solarnoj elektrani instalisane snage od 60 megavata u Republici Srpskoj. Ovaj projekat predstavljen je sredinom maja, a sa 113.184 solarnih panela trebalo je godišnje da proizvodi oko 84 gigavat časova električne energije.

Procenjeno je da sama investicija vredi oko 53 miliona evra, a ako je suditi po snimku i fotografijama sa lica mesta, šteta nakon nevremena je ogromna. 

Kako priča izvor Telegrafa, najverovatnije je do ovakve štete došlo zbog odabranog rešenja za solarne panele koje ne može da se primeni za dati lokalitet.

- U ovom slučaju sistem verovatno nije projektovan za odgovarajuće sile, odnosno udare vetra za dato područje što je uslovilo da vetar razori elektranu - priča naš izvor, a prema pisanju Nezavisnih, pre dva dana je vetar dostizao 100 kilometara na čas.

Naš izvor napominje da je za dobar projekat ključna analiza terena i koeficijent sigurnosti koji prevazilazi prosečne vrednosti.

- Vetar bude na pola sata dva puta jači nego što je u proseku u tom periodu godine i dese se ovakve stvari. Obično projektuju za prosečne visine snega, vetra, ali uvek treba da se ide na nešto više koeficijente, baš zbog ovakvih situacija - priča naš izvor.

S obzirom na to da ovo nije prvi put da se paneli unište u vremenskim neprilikama, zanimalo nas je gde podizvođači najviše greše. Da li je reč o jeftinim rešenjima, neadekvatnoj opremi ili nešto treće?

Naš izvor smatra da je to miks svega: Neodgovarajući projekti i parametri, biranje jeftinih rešenja.

- Često se investitori odlučuju za najjeftinija rešenja i firme koje nemaju iskustva uopšte u solaru. Kako je reč o investicijama koje treba da traju 30 godina, investitori treba da teže ka firmama koje ne daju samo najjeftinija rešenja, već onim koje imaju iskustvo iza sebe, projekte i dobar inženjering jer je to osnova - zaključuje naš izvor.

(Telegraf Biznis)

Video: Podignuta jedna od najvećih solarnih elektrana na krovu u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    5. jul 2024 | 14:34

    Nema veze, ko je trebalo da zaradi na "zelenoj" prici je zaradio...

  • Mirjana

    6. jul 2024 | 10:56

    Tuga baš velika šteta 🥺

  • Mirko

    7. jul 2024 | 18:28

    Trebalo bi mi jedno 5 panela kome da se obratim da bi ih dobio...... Verovatno ce ih menjati

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>