• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pogledajte na kakvim krevetima će spavati sportisti: Da li su ovo najzelenije Olimpijske igre do sad?

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od stolova napravljenih od badminton lopti do biljnih menija, Paris 2024 je najavio niz inicijativa za koje tvrde da će im pomoći da postignu svoje zelene ciljeve

  • 1
kreveti na Olimpijadi, kreveti na Olimpijskim igrama Foto: Mike Egerton / PA Images / Profimedia, Shutterstock

Da li će ovo biti najzelenije Olimpijske igre do sada? Ako pitate organizacioni komitet u Parizu, odgovor je zasigurno - sa upola manje ugljeničnog otiska od igara u Londonu (2012. godine) i Riu (2016. godine). Kako će im to poći za rukom?

Zanimljivo je da se OI održavaju u gradu u kom je 2015. godine potpisan niz obaveza da se spreči rast globalnih temperatura za 1,5 stepeni Celzijusa.

Od stolova napravljenih od badminton lopti do biljnih menija, Paris 2024 je najavio niz inicijativa za koje tvrde da će im pomoći da postignu svoje ciljeve.

Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), rekao je za Bi-Bi-Si sport da mu je održivost „veoma blisko” pitanje srcu.

Recimo, tako će sportisti spavati na kartonskim krevetima, što i nije novina s obzirom na to da su se identični kreveti koristili i u Tokiju 2020. godine.

kreveti na Olimpijadi, kreveti na Olimpijskim igrama Foto: Mike Egerton / PA Images / Profimedia

Napravljeni su od recikliranog kartona i postali su viralni kada je američki trkač Pol Čelimo na društvenim mrežama tvrdio da im je cilj bio da izbegnu intimnost među sportistima jer bi se srušili pod težinom više od jedne osobe.

Ta tvrdnja je opovrgnuta i isti proizvođač takođe obezbeđuje krevete za Pariz 2024.

Povezivanje na javnu električnu mrežu

Na prethodnim Igrama, neki stadioni su morali da se oslanjaju na dizel generatore za napajanje prenosi Bi-Bi-Si.

Organizatori iz Pariza su umesto toga obećali da će se fokusirati na povezivanje stadiona na javnu električnu mrežu. Te veze će trajati i nakon Igara, navode.

Izgrađeno 30 kilometara biciklističke staze

Razmatran je transport između stadiona, sa biciklističkom mrežom od 60 kilometara koja povezuje sva olimpijska mesta - od kojih je 30 kilometara izgrađeno uoči Igara.

Paris panorama, Francuska, Olimpijada, olimpijske igre 2024 Foto: Tanjug/AP

Planirali da zabrane klime

Olimpijsko selo je prvobitno bilo dizajnirano da nema klimatizaciju, ali u svetlu zabrinutosti zbog toplote, sada će biti ugrađeno 2.500 privremenih rashladnih jedinica.

Postojale su sumnje da li bi triatlon i plivačka takmičenja na otvorenim vodama mogli da se održe u reci Seni nakon što je prošlog meseca otkriveno da nije prošla testove kvaliteta vode.

Međutim, prošle nedelje gradonačelnica Pariza En Idalgo i drugi članovi Pariskog olimpijskog komiteta plivali su u reci da bi dokazali da je bezbedna.

Najveći izazov Parizu da ispuni ciljeve verovatno će doći od putovanja gledalaca, koji mogu činiti oko 80% emisija sportskih događaja.

Ovogodišnja Olimpijada je prva na kojoj su karte prodavane centralno svim navijačima širom sveta u isto vreme, što bi moglo da dovede do većeg broja međunarodnih navijača koji dolaze na Igre.

Inače, Francuska je prošle godine zabranila letove na kratkim razdaljinama tamo gde postoje alternative vozovima.

Sve što vas zanima o Olimpijskim igrama možete pratiti putem našeg sajta na ovom linku.

(Telegraf Biznis)

Video: Andrej je apsolutni pobednik na Stemko Olimpijadi: Odneo čak 5 zlatnih odličja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srebrni

    24. jul 2024 | 17:09

    Kako će se akaju na ti kartončići? Sve će gi izlome!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>