• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Zelena energetika-za održivu budućnost": Održan panel o značaju obnovljive energije i zaštite životne sredine

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prelazak na obnovljive izvore energije i očuvanje životne sredine mogu ići ruku pod ruku

  • 0
Zelena energetika, panel Forum 2 Foto: Milena Đorđević

U Botaničkoj bašti u Beogradu danas je održana panel diskusija pod nazivom "Zelena energetika - za održivu budućnost" posvećena obnovljivim izvorima energije. Na panelu su učestvovali Sara Pavkov, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, Milan Macura, v.d. direktora Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike kao i Ivan Dmitrev, direktor Funkcije za NSE u kompaniji NIS.

U uvodnom delu panela prisutnima se obratio profesor dr. Miloš Banjac sa Mašinskog fakultetat Univerziteta u Beogradu.

- Energetika i energetsko snabdevanje su kičma razvoja svake privrede i svakog društva. Svakako je vrlo važno da se uključimo u ono što je već svetski trend i da se okrećemo što većem korišćenju novih izvora energije - rekao je profesor Banjac.

On je istakao da je plan Srbije da do 2030. godine ostvari 1.73 MW solara što bi značilo povećanje proizvodnje odnosno instalisane snage naših kapaciteta 11,5 puta.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov rekla je da je Ministaarstvo još 2021. godine usvojilo zakon o klimatskim promenama, te uz velike izazove, u okviru strategije niskougljeničnog razvoja, koji je jedan od dva strateška dokumenta proizašla iz tog zakona, definisalo konkretne mere za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte iz svih grana privrede, koji će pored toga, paralelno da utiču i na smanjenje zagađujućih materija. Paralelno sa tim, usvojen je još jedan strateški dokument koji je važan da se u procesu prelaska na sve veće korišćenje obnovljivih izvora energije sačuva životna sredina.

- Sigurna sam da će ovi procesi dovesti do pozitivnog efekta da bismo mogli da pomirimo te dve strane - stranu koja je jako značajna a koja se tiče što veće upotrebe i diverzifikacije energenata kroz učešće obnovljivih izvora energije a sa druge strane da se potrudimo da zaštitimo životnu sredinu u svim okvirima u skladu sa svim onim što je regulativa definisala - istakla je.

Milan Macura, v.d. direktora Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike naveo je da je na današnjoj sednici Vlade usvojen Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan koji, pre svega, stavlja fokus na poboljšanje i uvođenje što više obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost.

- Ideja nam je da do 2030. godine svaki drugi megavat čas proizveden bude iz obnovljivih izvora energije - kaže Macura.

Ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, pokrenulo je projekat uvođenja obnovljivih izvora energije u 10 toplana u Srbiji a ovaj projekat je vredan 40,5 miliona evra.

Tako, kakao je naveo Macura, toplana u Bagatiću će korititi geotermal umesto uglja, u Kruševcu će biti smanjeni kapaciteti proizvodnje toplotne enrgije iz uglja te će se koristiti toplotna pumpa i otpadna voda iz prečišćivača dok će kotlarnica "Lug" u Novom Pazaru, koja je ostala jedini zagađivač što se tiče toplotnog sistema, preći na toplotnu pumpu i koristiće otpadnu vodu iz samog vodovoda.

U cilju ostvarenja svojih "zelenih" ciljeva i vodeći se principima održivog razvoja kompanija NIS je od 2009. godine u ekološke projekte i biznis inicijative uložila više od 900 miliona evra od čega je u isključivo "ekološke" inicijative investirano više od 130 miliona evra.

- Od 2022. godine mi smo krenuli sa postavljanjem solarnih panela na naše objekte maloprodaje i sada imamo panele na 45 objekata. Imamo planove da postavimo panela i na naše administrativne zgrade, skladišta nafe i gasa a naravno proširićemo ovo i na benziske stanice - rekao je Ivan Dmitrev, direktor Funkcije za NSE u kompaniji NIS.

Sara Pavkov je navela da postoji više primera koji pokazuju da može da se nađe kompromis između onoga što se zove zaštita životne sredine i onoga što su potrebe razvoja, kako privrednog, ekonomskog tako i minimalnih ulaganja od strane lokalnih samouprava, a da to bude čista odnosno zelena energija.

Istakla je postavljanje solarnog panela na samom ulazu u zaštićeno područe "Zasavica" koji u potpunosti snabdeva sve potrebe upravljača kao i najnoviji projekat Ministarstva koji podrazumeva spajanje čitavog sistema snabdevanja energijom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u zaštićenom području na Mokroj Gori.

Milan Macura je istakao da je u prethodne dve godine zakonska regulativa dosta izmenjena i poboljšana kao i da će se u narednom periodu konstantno menjati.

- Pre nepune dve godine kada smo uveli princip kupca-proizvođača bilo ih je svega 400 a danas ih već imamo 3.300. Mi smo trenutno u procesu izmene zakona o energetici gde planiramo da uvedemo još jednu novu stvar a to je aktivan kupac. Na ovaj način, kada neko instalira svoju solarnu elektranu, nije samo kupac-proizvođač koji višak proizvedene energije čuva u EPS-u poput baterije, već da tu električnu energiju može da proda na tržištu i da ostvari dodatne benefite - kaže Macura.

Misli da će ovo podstaći privredu da još više ulaže u obnovljive izvore energije u smislu da će biti brži rok otplate investicije te ističe da država i Ministarstvo pokušavaju da kroz razne nivoe subvencija podstaknu domaćinstva da razvijaju obnovljive izvore energije.

- Za sada imamo preko 30 hiljada domaćinstava koja su dobila neki vid subvencije a cilj nam je da do 2027. godine subvencije dobije dodatnih 10 do 20 hiljada domaćinstava - ističe Macura.

Kompanija NIS je u cilju doslednosti "zelenom" poslovanju organizovala program društvene odgovornosti "Zajednici zajedno" u okviru kojeg je objavljen konkurs vredan 144,5 miliona dinara namenjen za finansiranje projekata postavljanja solarnih panela za proizvodnju sopstvene električne energije , u kojem do 13. septembra mogu da učestvuju ustanove od javnog značaja u 13 lokalnih samouprava.

(Telegraf Biznis)

Video: Vesić na potpisivanju ugovora za gradnju "zelenih stanica" na auto-puta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>