• 5

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bogoljub Karić: Srbija može postati "Amazon", veliki plan za zeleni raj

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ideja za koju kaže da je toliko jednostavna, a da o njoj već decenijama razmišlja

  • 5
Bogoljub Karić Foto: Privatna arhiva

Bogoljub Karić poručio je da Srbija za nekoliko godina može da postane pluća Jugoistočne Evrope i da svim našim komšijama besplatno deli kiseonik.

Istaknuti srpski biznismen i političar predviđa da će Srbija postati Amazon za čitav region. Ideja za koju kaže da je toliko jednostavna, a da o njoj već decenijama razmišlja.

"Ali čekao sam da naši zeleni pokrenu to pitanje od nacionalnog značaja. Opet je došlo vreme da podmlađeni Bogoljub stavi ovu temu na dnevni red", poručio je Karić.

Ističe da je srpski narod uspeo i pitanje životne sredine, zelene agende i ekologije da pretvori u poligon za međusobne sukobe.

- Umesto da stavimo prst na čelo, mi upiremo prste jedni na druge. Kako sam mnogo više sklon onom prvom, setio sam se kako smo kao đaci bili članovi mladih Gorana i sadili drveće širom zemlje. Bio je veličanstveni osećaj posaditi samo jedno drvo, kao izvor života, zdravlja i lepote. Tada je čitava armija dece to činila po šumama i gorama bivše Jugoslavije

Ko zna koliko smo šuma zasadili samo moja braća i ja, a da toga nismo ni danas svesni, osim da je bilo nezaboravno šetati se po svežem vazduhu, saditi drveće i učiti o prirodi. I naš otac Janaćije bio je sa nama, kao i očevi ostale dece, a ja te avanture pamtim kao najlepše trenutke u mom životu, evo, posle sedam decenija - piše dalje Karić postavljajući pitanje ,,zašto da to ne ponovimo?".

- Hoću da vidim sve tri generacije srpske porodice u akciji. I bake i deke, i očeve i majke, i decu i unuke, od sedam do 77 godina, kako zajedno postaju mladi Gorani i pioniri. To će današnje otuđene porodice ponovo da zbliži u prelepoj i humanoj misiji.

Zbog čega za nekoliko godina ne bismo potpuno promenili pejzaž Srbije? Zašto da ne pretvorimo našu divnu zemlju u prirodnu fabriku kiseonika! - kaže biznismen.

Za one koji su skeptični prema ovoj ideji, Karić podseća na projekat "Veliki zeleni zid" koji je već započeo u Africi.

- Na samom jugu Sahare, siromašne zemlje podsharaske Afrike, opterećene međusobnim sukobom oko teritorija i kolonijalnim nasleđem, suočene sa širenjem pustinje koji je ugrozio njihov biološki opstanak, sklopile su primirje. Zaista, Sahara se širi kao kuga. Zbog toga su afričke zemlje zajedno pokrenule spektakularnu i fantastičnu akciju izgradnje velikog odbrambenog bedema, dugog 8.000 kilometara i širokog 15 kilometara koji treba da spoji Atlantski okean i Crveno more.

To nije zid od kamena i cigala, već od šuma! Zidom od sveže zasađenih stabala, stvorio bi se šumski bedem, najveći živi organizam na svetu koji bi opkolio Saharu i naterao je na povlačenje. U projekat su uključene Ujedinjene nacije, Kina, američke fondacije. A i naša mala Fondacija Braća Karić iz Peći sa Kosova ravna, učestvuje u ovom planetarnom projektu.

Bog je, srećom, našu divnu Srbiju obdario zelenim brežuljcima, planinama, jezerima i rekama, plodnom zemljom i šumama. Pustinju je ostavio drugima. Iskoristimo zato božji dar i našu pamet, kako bi, koračajući snažno ka budućnosti, stvorili priodni raj i zdravu zemlju za našu decu, unuke i praunuke - piše on.

Potrebno stvoriti moćnog prijatelja i saveznika koji može da odgovori na klimatske promene

To danas nisu ni Amerikanci, ni Rusi, ni Evropljani, ni Kinezi, poručuje Karić, pa nastavlja, to nisu velike sile i multinacionalne korporacije.

- Ne, naši saveznici, prijatelji i čuvari biće šume koje ćemo posaditi i stvoriti ogromna zelena prostranstva, kroz inicijativu "Zelena Srbija – Amazon Jugoistočne Evrope". Srbija će postati evropska oaza za naseljavanje i lečenje - piše.

Ističe da za njegovu ideju nije potrebna masovna mobilizacija, već mudra i strateška akcija.

- Šume i šumsko zemljište u Srbiji prostiru se na oko 2,5 miliona hektara, što čini oko jedne trećine teritorije Republike. Ako je samo dobrovoljni Pokret Gorana u poslednjih 62 godine rada pošumio preko 280.000 hektara goleti, onda bi nacionalnom akcijom koja bi imala za cilj da se u najkraćem mogućem periodu obezbedi novih zasada sa 100 šumskih sadnica po svakom stanovnika Srbije, stvorio Amazon. Ali, srpski!

To je moj predlog: osnivanje specijalnog nacionalnog fonda za pošumljavanje, koji bi omogućio svakom građaninu Srbije da zasadi barem 100 stabala godišnje.

Jedini čovek u našoj zemlji koji ima snage da izvede ovakav projekat je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Jer čega se on dohvati, to i završi. Zato je Srbija danas lider regiona. Ali, kako se ekonomija moćno razvija, uz klimatske promene koje će stvoriti uslove da na terasama umesto muškatli sadimo kivi, potreban je srpski Amazon koji će uspostaviti prirodnu ravnotežu i proizvoditi kiseonik. I za naša pluća, i za grudi balkanske!

Botaničari i šumarski inženjeri će lako napraviti plan, projekte i način sadnje, kao i upravljanje i gazdovanje šumskim fondom. Da se ja pitam, posadio bih drvo na svakom mestu. Ali, važnije od toga je da bi stvaranjem nacionalnog fonda za pošumljavanje, sve investicione kompanije koje žele da rade u našoj zemlje, imale obavezu da uplate sredstva u fond „Zelena Srbija – Amazon Jugoistočne Evrope”.

Skupštini Srbije ću predložiti zakon o formiranju nacionalnog fonda „Zelena Srbija – Amazon Jugoistočne Evrope” i ubeđen sam da će ovaj zakon podržati svi narodni poslanici. Ovo je zakon za našu decu i unuke.

Kako da nazovemo ovu taksu? Recimo, pasoš za srpski Amazon! Uđite, uživajte i dišite punim plućima! - zaključuje Karić.

(Telegraf Biznis)

Video: Nebojša Lozo: Naši proizvodi su našli put do svakog kontinenta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Irving

    27. jul 2024 | 19:47

    U pravu je, rezu drveca na svakom koraku, lome, nicu zgrade na mestima gde je park, toliko mesta i betona da se podizu zgrade ne moraju bas na zelene povrsine, ugledajte se na Vankuver, grad u vegetaciji...

  • rekreativac

    27. jul 2024 | 18:22

    Ideja je fenomenalna. Evo, ja predlažem da krenu od Beogradskog košutnjaka. Jer je u katastrofalnom stanju ta šuma. Svako drugo stablo je bolesno i polomljeno ,a niko ne sadi ništa novo. Posle svake oluje gomila izlomljenih stabala. Jer su jednostavno dotrajala. A, nikom na pamet ne pada da sadi nova stabla. Čemu služi šumarski fakultet sa Banovog brda? Šta rade ti stručnjaci?

  • mihailovic

    27. jul 2024 | 21:00

    PODRSKA BOGOLJUBU KARICU !, Najbolja ideja koju sa cuo od nestanka SFRJ.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>