• 8

Zašto Srbija gomila zlato? "Garancija za nepredvidljiva vremena"

Zašto cela priča o zlatu? Svaka priča oko sukoba sa Iranom razara naftno tržište, svaka priča o operativnim sistemima, sukobu oko Huavei, nastavku sukoba oko veštačke inteligencije, robotičke industrije...vodi u najžešće moguće sukobe

  • 8

Predsednik Aleksandar Vučić potvrdio je da se na njegovu inicijativu povećavaju rezerve u zlatu, sa ciljem, kako je objasnio, da se zemlji obezbedi sigurnost i sigurnija budućnost u okolnostima potencijalno negativnih kretanja na finansijskim tržistima, ali i na tržistu nafte, bakra i čelika.

- Time obezbeđujemo veću stabilnost za našu zemlju - rekao je Vučić novinarima.

Srbija će do kraja godine povećati rezerve zlata sa 20 na 30 tona, a u narednim godinama na 50 tona, a na pitanje šta to znači, Vučić je ukazao da su veoma teška i nepredvidiva vremena pred nama u Evropi i svetu.

-  Zašto cela priča o zlatu? Svaka priča oko sukoba sa Iranom razara naftno tržište, bilo šta da se dogodi sa Iranom vi ne znate kolika će cena nafte da bude, svaka priča o operativnim sistemima, sukobu oko Huavei, nastavku sukoba oko veštačke inteligencije, robotičke industrije... vodi u najžešće moguće sukobe -

On je naveo da ako imate 20 tona zlata, to je oko 710 miliona evra, što znači da bi trebalo imati 30 tona za oko milijardu evra.

- Pedeset tona, imajući u vidu situaciju u svetu, više neće biti milijardu i 700 miliona evra , već bliže dve milijarde, imajući u vidu vreme koje nam je potrebno da to kupimo, a da ne ugrozimo stabilnost rezerve nvoca koji imamo - dodao je on.

Kad se uzme u obzir situacija u svetu, kaže Vučić, ne znate ni koje će valute kako da stoje, ni kako će da se ponaša Evropska centralna banka, ni američki Fed.

- I onda vam je najveća sigurnost u tome da držite jedan deo rezervi u zlatnim polugama. Zato je to bila moja ideja i proverili smo je s najvećim stručnjacima u svetu. Mnoge zemlje u svetu to danas rade, i Rusija i Kina, koje imaju veliku izloženost prema dolaru, ali i one koje imaju izloženost prema evru. Kupuju sve više zlato i mogu sebi to da priušte - rekao je on.

Mi u ovom trentuku ne možemo više, rekao je on.

- Voleo bih da možemo više, ali ovoliko koliko možemo želim da povećamo naše rezerve u zlatu i mislim da će Narodna banka, ali i Vlada, odgovoriti tom zadatku - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bija

    Kako vam nije jasno, zlato kupujemo, ako se zarati, da ga odnese neko oz zemlje, kao sto je bilo....

  • Jeretik

    "Zato je to bila moja ideja". Šta više reći, kada je ceo istorijat o prokletstvu zlata poznata stvar.

  • Тодорић

    Злата има код нас,зашто га куповати када се може испитати на низ места у Србији,па и у Бору?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke