• 12
 ≫ 

Nije naučna fantastika: Srbija razvija automobil bez vozača

 ≫ 

Veliko priznanje za naše stručnjake, istraživače i operatere jer se sprovodi tehnički veoma složen projekat

  • 12

Iako možda zvuči kao naučna fantastika, istina je da se u Srbiji razvija automobil bez vozača. 

Na projektu se trenutno radi u saradnji sa stručnjacima iz Grčke i Bugarske, a dokle se stiglo sa tim projektom, posebno u svetlu dešavanja na globalnom tržištu kada je reč o auto-industriji, pitali smo Tatjanu Matić, državnu sekretarku u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija:

- Sporazum o testiranju povezanih i samostalnih vozila u okviru "Balkanskog koridora“, potpisan je sa Grčkom i Bugarskom. To je deo velikog evropskog istraživanja u oblasti povezanih i samostalnih vozila, u okviru kojeg je formirano više koridora u Evropskoj Uniji. Srbija je jedina država u tom projektu koja nije članica EU i za nas to predstavlja priliku da učestvujemo u procesu koji će imati koristi za našu industriju i društvo, ali i za životnu sredinu - objašnjava ona.

Kako je istakla, sporazum je i veliko priznanje za naše stručnjake, istraživače i operatere jer se sprovodi tehnički veoma složen projekat. U prvim fazama predviđeno je identifikovanje pravila i specifikacije testiranja povezanih i automatizovanih vozila, odgovarajuće infrastrukture, kao i definisanje pravnog okvira u tri države potpisnice sporazuma.

Inače, početkom 2020. godine u Srbiji obaviti aukcija za spektar 5G sistema, te da je upravo pomenut projekat omogućen 5G mrežom za koju se Srbija već godinama priprema.

O tome šta bi trebalo da uradimo da zaradimo od IT još više, ali i daljim planovima Alibabe za Srbiju, pročitajte u našem intervjuu. 

VIDEO: Sve o leks specijalisu i šta to za vas znači

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    24. maj 2019 | 11:17

    1. April Najjace je ovo, razvoj sa grckom i bugarskom... Velesile u automobilskoj industriji. Nema sanse da naprave autić na daljinski...

  • Cosimo

    24. maj 2019 | 11:01

    Nemoj te ovo više, jedva sam se povratio u život kad sam pročitao

  • Сараџогла

    24. maj 2019 | 13:14

    Ихааааај,па ми већ деценијама имамо бројне аутомобиле без возача!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>