• 0
 ≫ 

Da bismo "ubrali" od IT dve milijarde €, fali nam 30.000 programera

 ≫ 

Obrazovanje IT kadrova jedna je od ključnih mera u Strategiji razvoja IT industrije za period od 2017. do 2020

  • 0

Izvoz srpskog IT je više nego udvostručen,  međutim, da bismo ubrali dve milijarde evra, nedostaju nam stručnjaci iz te oblasti. To je nešto sa čime se suočava kako Balkan tako i EU, rekla je u intervjuu za Telegraf Biznis državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

Zbog toga će fokus države biti na mladoj populaciji i digitalnoj pismenosti, rekla je ona. Sa njom smo razgovarali i o planovima Alibabe za Srbiju.

*Кonačno smo došli i do sporazuma o smanjenu cene rominga u regionu, međutim, koliko smo daleko od toga da cene budu "kao kod kuće"?

- Najkasnije 1. jula 2021. godine cene će biti dovedene do nivoa prema praviluu romingu kao kod kuće” koja važe u Evropskoj uniji. Dakle, predviđeno je postojanje prelaznog perioda od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine. Nakon prelaznog perioda koristiće se usluge u romingu pod istim uslovima koji se primenjuje u domaćem saobraćaju iz paketa ili se naplaćuje samo domaća cena saobraćaja -

*Jasno je da IT jedan od najzdravijih sektora Srbije, i da sve veći kolač pripada tom tržištu, s tim u vezi koji deo IT najbrže raste i gde je najveći potencijal?

- Izvoz računarskih usluga u 2018. godini iznosio je milijardu i 16 miliona evra, što je povećanje od 34% u odnosu na prethodnu godinu, dok je pozitivni saldo iznosio 610 miliona evra, odnosno 32% više nego u 2017. godini. U poslednje četiri godine izvoz IT-a više je nego udvostručen, sa 455 miliona evra u 2015. godini.

"NEĆEMO UZALUD ŠTANCOVATI PROGRAMERE"

Dvocifrene stope rasta izvoza, kao i prihoda i zaposlenosti, znatno su iznad proseka, a prema profitabilnosti, IT sektor je rangiran u četiri vodeće privredne aktivnosti u Republici Srbiji. Ovi parametri potvrđuju da je ICT šansa za brži ekonomski rast, zbog čega posebno moramo obratiti pažnju na nedostatak IT kadrova, što je nešto što sa čime se i zapadni Balkan i EU suočavaju.

*Кoliko nam sada nedostaje IT stručnjaka? Кakve su procene?

- Procenjuje se da u Srbiji nedostaje 30.000 IT stručnjaka kako bi se dostiglo dve milijarde evra izvoza IT usluga, prema trenutnom modelu rada. Zbog toga je obrazovanje IT kadrova od strateškog značaja.

*Da li postoji onda opasnost od "štancovanja" mladih koji su završili isti smer, odnosno, da li su kursevi, kojih je danas sve više, opasnost od pojave "instant programera“?

-  Srbija je strateški usmerena ka modernizaciji formalnog obrazovanja. Značajni pomaci načinjeni su uvođenjem informatike kao obaveznog predmeta u osnovno obrazovanje, kao i povećanjem broja informatičkih odeljenja u srednjim školama. Obrazovanje IT kadrova jedna je od ključnih mera u Strategiji razvoja IT industrije za period od 2017. do 2020.

biznis sajt, business, arhitekta, projektovanje, nacrt

Foto-ilustracija: Shutterstock

"DIGITALIZOVAĆEMO CELO DRUŠTVO"

- Sa ciljem modernizacije obrazovanja Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa Ministarstvom prosvete sprovodi kapitalni projekat "Povezane škole", koji obuhvata izgradnju standardizovane i održive bežične lokalne mreže u svim školama i sveobuhvatno unapređenje informacione i komunikacione infrastrukture. Planirano je da projekat bude završen do 2021. godine. Osnažujući učenike i studente da se pripreme za nove tehnologije, delujemo na to da celo društvo bude u stanju da implementira glavne principe digitalne ekonomije -

- Takođe, nastojimo da i mlađoj populaciji približimo koristi novih tehnologija i značaj digitalne pismenosti. U toku je redovna školska kampanja „IT karavan“, koju Ministarstvo trgvoine, turizma i telekomunikacija, sprovodi četvrtu godinu za redom. Ove godine, uključeno je oko 2000 učenika petog i šestog razreda, iz 25 osnovnih škola u Srbiji, a koncept je takmičenje u oblasti digitalnih veština i digitalne bezbednosti, koje je počelo 16. aprila i trajaloje do finala u Beogradu, u Domu omladine, 22. maja -

"ALIBABA NAM ŠALJE ALIPEJ"

*Кineska kompanija Alibaba, uprkos snažnom lobiranju, zaobišla je zemlje Balkana i otvorila logistički centar u Belgiji. Ipak, ako ne budu u skorije vreme logističkog centra, svakako je najavljen ulazak Alibabe u Srbiju, o čemu se konkretno radi?

- Ministarstvo je potpisalo Ugovor o poverljivosti sa kompanijom "Alibaba“, koji obema stranama nalaže da ne objavljuju u javnosti informacije o toku pregovora o saradnji. Po završetku pregovora, izdaćemo zajedničko saopštenje o, nadamo se, uspešnim rezultatima i daljim koracima učvršćivanja saradnje pre svega na planu plasiranja platforme za elektronsko plaćanje Alipej na srpsko tržište, i promovisanja turističke ponude Srbije na tržištu Кine -

*Nešto na čemu još radimo je razvoj automobila bez vozača. Кoliko je poznato, na projektu se trenutno radi u saradnji sa stručnjacima iz Grčke i Bugarske. Dokle se stiglo sa tim projektom, posebno u svetlu dešavanja na globalnom tržištu kada je reč o auto-industriji?

- Sporazum o testiranju povezanih i samostalnih vozila u okviru „Balkanskog koridora“, potpisan je sa Grčkom i Bugarskom. To je deo velikog evropskog istraživanja u oblasti povezanih i samostalnih vozila, u okviru kojeg je formirano više koridora u Evropskoj Uniji. Srbija je jedina država u tom projektu koja nije članica EU i za nas to predstavlja priliku da učestvujemo u procesu koji će imati koristi za našu industriju i društvo, ali i za životnu sredinu. Sporazum je i veliko priznanje za naše stručnjake, istraživače i operatere jer se sprovodi tehnički veoma složen projekat. U prvim fazama predviđeno je identifikovanje pravila i specifikacije testiranja povezanih i automatizovanih vozila, odgovarajuće infrastrukture, kao i definisanje pravnog okvira u tri države potpisnice sporazuma-

VIDEO: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>