• 7
 ≫ 

Otišlo je predaleko: Radnicima zabranili da koriste ajfon, jedu u Meku, i voze se američkim automobilima

 ≫ 

Radnicima je zabranjeno i da se hrane u popularnim lancima brze hrane

  • 7

Trgovinski rat između SAD i Kine postaje sve besmisleniji, ali i ružniji kada je reč o biranju sredstava. Sada kineske kompanije odgovaraju na pritisak Vašingtona i utrkuju se u kontramerama.

Kineska kompanija za kontrolu motornih vozila Jingang, izdala je strogo upozorenje svojim radnicima, čiji sadržaj je odmah dospeo u medije.,

Kompanija je inače smeštena u Njujorku, a instrukcije je poslala putem korporativnog mejla u kome zahteva od radnika da bojkotuju proizvode proizvedene u SAD-u i da prestanu da putuju u zemlju pod pretnjom otkaza.

Neobično upozorenje dolazi u sve češćim pozivima kompanija da se ignoriše američka roba koju aktivno podržavaju kineski lokalni mediji. Oštra kritika pratila je najnovija dešavanja u tekućem trgovinskom ratu između Pekinga i Vašingtona. Kao rezultat toga, Bela kuća podigla je tarife na kineski uvoz od 200 milijardi dolara sa 10 na 25 odsto, preteći da će nametnuti dodatne namete za još 300 milijardi dolara robe uvezene iz Kine.

Iphone, Ajfon

Foto: Pixabay

A i Huavei je osetio posledice na svojoj koži.

- Da bismo pomogli našoj zemlji da pobedi u ovom ratu, rukovodstvo je odlučilo da svi zaposleni moraju odmah da prestanu sa kupovinom i upotrebom američkih proizvoda - navodi se u napomeni.

Zabrana se navodno, odnosi na korišćenje ajfona, vožnju američkih marki vozila, kupovinu hrane u prehrambenim lancima, kao i kupovinu kućnih proizvoda za negu u SAD-u.

- Zaposlenima je zabranjeno da kupuju ili koriste ajfon uređaje; umesto toga, preporučuju se da koriste kineske domaće marke mobilnih telefona, kao što je Huavei - napisala je kompanija. Kompanija je naglasila da njenim radnicima nije dozvoljeno da kupuju automobile koje proizvode proizvođači kinesko-američkih zajedničkih ulaganja, ali je preporučio "kupovinu 100 posto kineskih vozila."

Zabranjeno je im je i da jedu u Mekdonaldsu ili KFC.

- Zaposlenima nije dozvoljeno da kupuju P&G proizvode, niti bilo koje druge američke brendove. I ne bi smeli da putuju po SAD kao turiste -

Ove instrukcije kompanije su se proširile i preko društvenih mreža, i izazvale lavinu komentara. Neki su bili i ironični, pa su se mnogi međusobno pozivali da prestanu da koriste i vindovs operativni sistem ili avione koje je proizveo američki proizvođač aviona Boing.

VIDEO: Zbogom pameti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hari

    24. maj 2019 | 19:43

    Ne znaju amerikanci onu Njegoševu:"tvrd je orah voćka čudnovata, zube slomi, al' je ne polomi"!

  • Ccc

    24. maj 2019 | 22:36

    Tako bi trebala i srbija da podrzava srpskog seljaka a ne eu i americka sranja mek..cola..itd

  • Aleksandar84

    24. maj 2019 | 22:43

    Kakve veze ima ko je proizveo telefon ili avion, novac od tih usluga uzimaju operateri odnosno avio kompanije... Kina moze veliku stetu da nanese Americi, skoro 60 posto US kompanija ima proizvodne pogone u Kini, samo ih zatvore... Ili skoro 90 posto racunarske opreme ili elektronski uredjaji se proizvode u Kini, samo obustave izvoz za US... E to bi bio RAT ali u pravom smislu... Ovo je neka igra nesto sasvim drugo je u pitanju i to se krije od javnosti, kako u Kini tako i u Americi. Moj savet je da se ne predaje toliko paznje ovom "ratu"...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>