• 1
 ≫ 

Crna Gora oprostila Kinezima 24 miliona evra, ne moraju da plaćaju ništa na auto-putu do Beograda

 ≫ 

Ukupan iznos koji CRBC nije platio za carinu iznosi 20,4 miliona

  • 1

Glavni izvođač radova na auto-putu Bar- Boljare, kineska kompanija CRBC od maja 2015. godine oslobođena je od plaćanja 24 miliona evra za carinu i akcizu, pokazuju podaci Uprave carina.

Iz resora koji vodi Vladan Joković, listu "Dan" su nedavno dostavljeni podaci u vezi sa carinama i akcizama za 2018. i dio 2019. godine, dok su im lani prosledili podatke za preostale tri godine.

Ukupan iznos koji CRBC nije platio za carinu iznosi 20,4 miliona, dok se na akcize odnosi 3,6 miliona evra, piše Dan, a prenosi SEEbiz.

Iz Uprave carina su pojasnili da je Zakonom o autoputu Bar-Boljare, članom 21, propisano oslobođenje od plaćanja carine na uvoz građevinskog materijala namenjenog za izgradnju autoputa, opreme namenjene za ugradnjuu objekte auto-puta i za izgradnju auto-puta i postrojenja namenjena za gradnju saobraćajnice.

- Pravo na oslobođenje od plaćanja carine na uvoz građevinskog materijala, opreme i postrojenja ima izvođač radova na izgradnji autoputa, što znači da su samo ove tri grupe proizvoda, prilikom njihovog uvoza od strane izvođača radova, su oslobođene plaćanja carine. Napominjemo da se PDV za sve proizvode, pa i gore navedene, koju uvozi izvođač radova obračunava po stopi od nula odsto (član 16 istog zakona), uz propisani uslov podnošenja kontrolne markice koju izdaje Poreska uprava - pojasnili su iz Uprave.

(Telegraf.rs/Seebiz)

VIDEO: Zbogom pameti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>