• 0

Bomba iz auto-sveta: Rađa se treći najveći proizvođač automobila

Udružena kompanija bi bila treći najveći proizvođač automobila u svetu

  • 0

Fijat Krajsler (FCA) je potvrdio da je francuskom proizvođaču automobila Renou predložio spajanje kako bi obe kompanije ostvarile više milijardi dolara ušteda, pošto se auto industrija ubrzano okreće razvoju i prozivodnji električnih i autonomih vozila.

Udružena kompanija bi bila treći najveći proizvođač automobila u svetu i bila bi 50 odsto u vlasništvu akcionara FCA-e i 50 odsto u vlasništvu deoničara Renoa, navodi se u saopštenju Fijat Krajsler Automobila, prenosi agencija AP.

Dve kompanije su u pregovorima već nedeljama.

Bord direktora Renoa jutros održava specijalni sastanak van Pariza na kom je glavna tema ideja o spajanju.

Američka agencija dodaje da iz francuske kompanije neće davati izjave o ovom predlogu dok se sastanak ne završi, i napominje da nije jasno šta bi to spajanje značilo za postojeći savez Renoa sa japanskim Nisanom i Micubišijem.

U saopštenju FCA se navodi da bi zajednička kompanija godišnje proizvodila 8,7 miliona vozila i da bi deljenjem troškova istraživanja, nabavke i drugih aktivnosti obe strane štedele pet milijardi evra godišnje. Dalje se dodaje da sporazum neće uključivati zatvaranje pogona, a moguće smanjenje broja radnih mesta se ne pominje.

Francuska vlada, koja poseduje 15 odsto vlasničkog udela u Renou, obazriva je prema ideji FCA o spajanju, navodi AP.

Jedan francuski zvaničnik je izjavio u neđelju da će država prihvatiti spajanje samo ukoliko to ima smisla za radna mesta i francuske nacionalne interese. Zvaničnik, koji je zamolio da ne bude imenovan jer nije nadležan za davanje informacija, rekao je za AP da su i japanske vlasti informisane o predlogu FCA, te da Francuska preferira postojeći savez Reno-Nisan-Micubiši.

(Telegraf.rs/Tanjug)

VIDEO: Drveni automobil?! Da i to postoji

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke