• 11

A sankcije? Švajcarska povratila 80% izvoza, Rusi mahom kupuju lekove i elektroniku

Švajcarska izvozi u Rusiju ogromne količine farmaceutskih proizvoda, opreme i elektronike

  • 11

Izvoz švajcarske robe u Rusiju prošle godine porastao je za više od 10 odsto, dostigavši tako skoro 80 odsto onoga što je beležio pre krize, rekao je Tobijas Priveteli, zamenik šefa švajcarske diplomatske misije u Rusiji.

Zamenik ambasadora je dodao da Švajcarska izvozi ogromne količine farmaceutskih proizvoda, opreme i elektronike. Međusobna trgovina između zemalja bila je opala za oko 13% od 2017. do 2018. godine, rekao je Priveteliji.

- Međutim, izvoz iz Švajcarske u Rusiju porastao je za 12 odsto, što je veoma značajno. To je 80 odsto obima izvoza koje smo imali 2013. godine, pre krize - rekao je on.

Švajcarska farmaceutska kompanija navodno je imala udeo od 49 odsto celokupnog izvoza zemlje u Rusiju, dok je oprema i elektronika iznosila 17 odsto. Udeo švajcarskih satova, nakita i nekih drugih luksuznih predmeta takođe je dostigla 17 odsto. Poljoprivredni proizvodi postali su treća po veličini izvozna stavka, s učešćem od 8,5%.

Multinacionalna ABB grupa iz Ciriha, specijalizovana za robotiku, energetiku, tešku opremu i sektore automatizacije, uspostavila je novu granu inženjeringa u ruskom Kalinjingradu na Baltičkom moru.

- Švajcarska je i dalje jedan od deset najvećih ruskih međunarodnih investitora - rekao je Priviteli.

VIDEO: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miluc

    30.god radim u swicu i nemam nameru da se vratim u srbiju sa familijom .hocu da zivim normalno necu da mislim dali ce neko da mi obije kucu ukrade auto drzava uvede neke takse za odvodnjavanje pa neku eko taksu javna pljacka. Ovde normalno zivim radim trosim i nemam problem nikakav..

  • @

    Bravo Švico

  • ...........o

    Dao bih sve sto imam u Srbiji a imam dosta da mogu u Švicu sve bih napustio i došao bez pardona

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke