• 1

Raste optimizam privrednika, zadovoljni poslovanjem u maju

Majska anketa privrednika prikazuje trenutno stanje u prerađivačkoj industriji i njihova tromesečna očekivanja

  • 1

Privrednici su u maju bolje ili slično kao u aprilu ocenili većinu parametara trenutnog poslovanja, a ključni nalazi najnovije analize pokazali su da je povećana vrednost indeksa poslovne klime, da je porastao optimizam privrednika, veće je korišćenje slobodnih proizvodnih kapaciteta, novo zapošljavanje i više je investicija.

Majska anketa privrednika Barometar, koja je predstavljena danas u PKS, prikazuje trenutno stanje u prerađivačkoj industriji i tromesečna očekivanja privrednika.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je novinarima na konferenciji u PKS da je ono što posebno ohrabruje i što je podiglo i vrednost indeksa poslovne klime, rast optimizma privrednika koji je izražen većim pozitivnim očekivanjima od poslovanja u naredna tri meseca.

Nectar Marko Čadež Foto: Promo

On je dodao da anketirani privrednici u naredna tri meseca očekuju bolju prodaju na domaćem tržištu, uz zadržavanje nivoa prodaje na stranom, veće korišćenje slobodnih proizvodnih kapaciteta, novo zapošljavanje.

Četvrtina anketiranih planira novo zapošljavanje u narednom tromesečju, a više od trećine anketiranih firmi (36 odsto) planira veći obim investicija u ovoj godini u odnosu na prethodnu godinu, istakao je Čadež.

Ukazao da su se značajno popravili pokazatelji i stanje u oblasti prerađivačke industrije u poslednjih pet godina.

Govoreći o anketi, on je podsetio da je reč o analitičkom proizvodu PKS, namenjenom pre svega privrednicima, kao alat pomoću koga mogu bolje da sagledaju svoju tržišnu poziciju, poslovne prilike i planiraju poslovanje na domaćem i inostranom tržištu

- Rezultati istraživanja značajni su i za Privrednu komoru kao poslovnu asocijaciju u procesu zastupanja privrede i pouzdan su izvor informacija o stanju, kretanjima i očekivanjima sa terena dobijenim od samih privrednika - rekao je Cadež.

Laptop, programer, racunar, kompjuter, rad na racunaru, posao, radna atmosfera, kancelarija Privrednici optimistični Foto: Pixabay

Ova anketa i njeni rezultati daju nam mogućnost da blagovremeno uočimo trendove, da reagujemo na signale iz privrede i po potrebi predložimo nadležnim institucijama promenu poliitike i preduzimanje adekvatnih mera. U tom smislu, koristan je kao i analitička osnova donosiocima odluka, propisa i mera koje se odnose na poslovanje privrede, rekao je predsednik PKS.

Čadež je ukazao da su ranije, pre nekoliko godina, privrednike morile brige poput nenaplativih potraživanja ili dugovanja, a danas kao najveće ograničenje u poslovanju najviše njih, tačnije trećina vidi u regulativi, zatim petina njih (oko 20 odsto) u nedostatku kadrova.

Za oko 17,9 odsto firmi najveći problem je nedostatak kredita.

Na konferenciji je rečeno da je na osovu seta pokazatelja trenutnog stanja, kao i tromesečnih očekivanja, moguće dobiti ocenu o trenutnom i očekivanom nivou proizvodne aktivnosti.

Cilj Ankete je da, pre ostalih privrednih pokazatelja i pre objavljivanja zvaničnih rezultata statistike ukaže na promene trendova u domaćoj industriji, odnosno da bude takozvani „leadingindicator“ privrednih kretanja.

Posao, Karijera, Kancelarija, laptop, kompjuter, Kancelarija, Biznis, U maju su povećana očekivanja po pitanju novog zapošljavanja Foto: pixabay.com

U mesečnoj anketi učestvovalo je 150 kompanija, velih i malih, privatnih i javnih, iz svih segmenata prerađivačke industrije, rekao je autor analize Milan Kovač.

Prosečno korišćenje proizvodnih kapaciteta u maju je iznosilo 76,6 odsto i bilo je za 2,4 procentna poena veće u odnosu na april, dodao je on.

Kovač je naveo i da je u maju zabeležen manjak proizvodnih kapaciteta u odnosu na tromesečnu ugovorenu prodaju, što predstavlja pozitivan signal.

Očekivana prodaja na domaćem tržištu u naredna tri meseca, veća je u odnosu na april, kao i maj 2018. godine, a očekivana prodaja na stranom tržištu u naredna tri meseca, niža je u odnosu na uporedivi maj iz 2018. godine

U maju su povećana očekivanja po pitanju novog zapošljavanja i četvrtina anketiranih firmi planira da poveća broj zaposlenih u naredna tri meseca, dodao je Kovač.

Uprkos rastu u odnosu na april, inflaciona očekivanja ostala su na relativno niskom nivou.

Posao, Menadzer, Menadzment Značajno su se popravili pokazatelji i stanje u oblasti prerađivačke industrije u poslednjih pet godina Foto: Pixabay.com

Opšti nivo rizika u poslovanju u naredna tri meseca je blago povećan u odnosu na april.

Veće investicije u osnovna sredstva u odnosu na prošlu godinu planira 36 odsto anketiranih firmi, dok 5,2 odsto planira manji obim investicija.

Kovač je istakao da je indikator poslovne klime dobijen kao transformisana prosečna vrednost indikatora trenutnog stanja i tromesečnih očekivanja anketiranih kompanija.

Svi indikatori u anketi dobijeni su tako što je procenat odgovora koji označavaju rast ili pozitivnu promenu oduzet od procenta odgovora koji označavaju pad ili negativnu promenu, objanio je.

Najveća ograničenja u poslovanju iz ugla privrede predstavlja regulativa, nedostatak kadrova, monopolsko ponašanje, nedostatak kredita, korupcija, pokazala je anketa Barometar.

(Telegraf./Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    28. maj 2019 | 21:48

    Ma bilo jos bolje da mentori setaca ne sabotiraju Srbiju gde god mogu cak i sa inostranim predstavnicima ali tu je i cirkuzan Obradovic koji se ponasa kao na vasaru i radi kontraproduktivno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>