• 0
 ≫ 

Strah je bio opravdan: Berze uzletele, metali retke zemlje na ceni

 ≫ 

Akcije su skočile nakon što je kineski zvaničnik upozorio da proizvodi napravljeni od minerala retke zemlje ne bi smeli da budu u službi sprečavanja razvoja Kine

  • 0

Akcije rudnika minerala retke zemlje uzletele su na početku trgovanju u Aziji i Pacifiku nakon što je Peking izneo prikrivenu pretnju prema Vašingtonu vezanu za te sirovine.

Svi su zaboravili da Kina ima keca u rukavu - rat sa Amerikom tek počinje?

U Kini, akcije kompanije JL Mag Rare ert skočile su za oko 10 odsto, Inovo tehnolodžis zabeležio je rast od 9,95 odsto, a deonice  kompanije Lynas u Australiji, jednog od retkih rudnika minerala retke zemlje izvan Kine, vinule su se za više od 10 odsto, prenosi CNBC.

Ovakvo kretanje cena je usledilo nakon što je jedan kineski zvaničnik nedavno upozorio da proizvodi napravljeni od minerala retke zemlje ne bi smeli da budu u službi sprečavanja razvoja Kine.

Njegova izjava tumači se kao prikrivena pretnja usmerena protiv SAD i njenih tehnoloških kompanija koje zavise od uvoza ovih sirovina.

Kineski predsednik Si Ðinping nedavno je posetio pogone za rudarenje i preradu minerala retke zemlje, što je dodatno podgrejalo spekulacije da bi Kina mogla da podigne cenu ovih sirovina ili da ograniči njihove isporuke ukoliko trgovinski rat sa SAD-om nastavi da se rasplamsava.

Šta su metali retke zemlje

Trenutno, Kina je najveći svetski proizvođač minerala retke zemlje. U metale retke zemlje spada 17 elemenata koji se koriste u uređajima visoke tehnologije (na primer, u tabletima i smartfonovima), kao i u aviogradnji, automobilskoj i atomskoj industriji i, naravno, u vojnoj oblasti.

Još 2013. godine buduća borba oko metala retke zemlje bila je u fokusu medija. Tada se pisalo kako se ta prednost Kine se sve manje sviđa drugim velikim igračima. Jer, kako su se tada plašili stručnjaci, ako se desi trgovinski ili drugi konflikt to može da nanese udarac visokotehnološkim i strateškim oblastima konkurenata.

Zato Rusija, SAD, Indija, Brazil i drugi godinama pokušavaju da organizuju svoju proizvodnju - izgleda, strah je bio opravdan. 

Iako se u prirodi nalaze u znatnijim količinama, nalazišta metala retke zemlje su retka.

U metale retke zemlje spadaju Lantan, Cer, Prazeodimijum, Neodimijum, Prometijum, Samarijum, Europijum, Gadolinijum , Disprozijum, Holmijum, Erbijum, Tulijum, Iterbijum, Lutecijum.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>