• 1

EK ocenila: Privreda Srbije ubrzala rast, snažna investiciona aktivnost

Srbija je na ekonomskom planu nastavila da radi na usklađivanju svog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, kaže se u delu izveštaja posvećenom ekonomiji

  • 1

Srbija je ostvarila izvestan napredak na ekonomskom planu i relativno je pripremljena za razvoj funkcionalne tržišne ekonomije, a privredni rast je dobio na ubrzanju, navodi se u najnovijem, ovogodišnjem Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije koji je danas predstavljen u Briselu.

Privredni rast je u ubrzao u 2018. na preko četiri procenta sa dva odsto prethodne godine, podstaknut robusnom domaćom tražnjom i efektom niske baze.

Investiciona aktivnost je naročito bila vrlo snažna zahvaljujući brojnim faktorima: ambijentu niske kamatne stope, povećanju projekcije rasta, ranije ostvarenim poboljšanjima u poslovnom okruženju, povećanju kapitalne potrošnje države i prilivu stranih direktnih investicija, konstatuje se u izveštaju.

Srbija je na ekonomskom planu nastavila da radi na usklađivanju svog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, kaže se u delu izveštaja posvećenom ekonomiji.

- Vlasti su ostale posvećene makroekonomskoj stabilnosti i nastavku ekonomskih reformi, mada su neke reforme zastale - piše u izveštaju.

U dokumentu se navodi da su eksterne neravnoteže, odnosno deficit tekućih plaćanja u porastu, ali da je njegovo finansiranje ostalo zdravo.

grafikon

Foto: Pixabay

 

Dodaje se da su cenovni pritisci prigušeni, a inflatorna očekivanja uzdržana.

- Veća fiskalna prilagođavanja tokom prethodnih godina značajno su poboljšala održivost duga.Stabilnost finansijskog sektora je sačuvana i performanse tržišta rada su poboljšane sa izuzetkom stope aktivnosti žena i mladih, koja je opala - navodi se u izveštaju.

Ocenjuje se da zemlja ima dobar nivo pripremljenosti u nekim oblastima ka o što su pravo privrednih društava, intelektualna svojina, transportna politika, nauka i istraživanje, obrazovanje i kultura i običaji.

- U oblastima kao što su javne nabavke, statistika, spoljni odnosi, socijalna politika i zapošljavanje, monetarna politika i finansijske usluge, Srbija je umereno pripremljena. Srbija je nastavila sa dobrim napretkom u poljoprivredi i usklađivanju sa transportnim pravnim tekovinama EU, dok je u oblasti energetike zabeležen ograničen napredak. Područja politike životne sredine i klimatskih promena tek treba da dobiju adekvatnu pažnju - navodi se u izveštaju.

Međutim, kako se napominje, značajne strukturne reforme javne uprave, poreske uprave i državnih preduzeća napreduju sporo, produžavajući njihovu dugogodišnju neefikasnost.

Prema proceni EK, država je zadržala snažno prisustvo u ekonomiji, a privatni sektor je i dalje nedovoljno razvijen i ometan slabostima u vladavini prava i sprovođenju poštene konkurencije.

 - Struktura privrede se poboljšala, a ekonomska integracija sa EU ostala je visoka - stoji u izveštaju.

U cilju poboljšanja funkcionisanja tržišne ekonomije, EK preporučuje Srbiji da zadrži utvrđeni srednjoročni budžetski cilj na uravnoteženom nivou, da ojača fiskalna pravila, da finalizuje proces privatizacije i restrukturiranja preostalih državnih banaka i da značajno poveća finansiranje i implementaciju aktivnih mera tržišta rada prilagođenih potrebama nezaposlenih.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari