• 0

Ulaganja u vodni saobraćaj pola milijarde evra, gradiće se i nove luke

Mihajlović je istakla da se posle 30 godina ulaže u lučku infratrukturu, da se rade projekti, grade nove luke, kao i prevodnica na Tisi

  • 0

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da Vlada Srbije ulaže 300 miliona evra u vodni saobraćaj i precizirala da sva ulaganja u tu oblast, uključujući i privatni sektor, iznose oko pola milijarde evra.

Mihajlović je posle potpisivanja Memoranduma o uzajamnom razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastukture i Ministarstva industrije i trgovine Rusije o saradnji u oblasti trgovačke bordogradnje na Poslovnom forumu u Beogradu, najavila da će se graditi nove luke.

Ona je dodala da će se početkom sledeće godine graditi Luka Smederevo, a da se, pored toga, rade i još dve, i to u Beogradu i Sremskoj Mitrovici.

Mihajlović je istakla da se posle 30 godina ulaže u lučku infratrukturu, da se rade projekti, grade nove luke, kao i prevodnica na Tisi.

Prema njenim rečima, radi se i na uklanjanju flota koje su onemogućavale da Dunav postane plovan.

- Cilj je da Srbija sa dunavskim kodirodrom postane atraktivnija nego što je bila. Moramo da podržimo ovaj vid saobraćaja, jer su mogućnosti velike i država će imati koristi od toga - navela je Mihajlović.

Na Poslovnom forumu učestvuju predstavnici najvećih ruskih kompanija iz oblasti brodogradnje i rečnog prevoza, a ideja je da se razmotre mogućnosti saradnje u blasti civilne brodogradnje.

Zamenik ministra industrije i trgovine Rusije Oleg Rjazančev rekao je da postoje veliki potencijali i mogućnosti za saradnju u ovoj oblasti.

On šansu vidi u razvoju infrastrukture, obuci kadrova, obnovi flote.

Osim toga, mogućnosti za saradnju u budućnosti vidi i u obnovi "tramvajskog parka" u Beogradu, autoindustriji, izgradnji metroa, oblasti metalurgije, IT-a, a i u oblasti građevinarstva.

- Spremni smo da proširimo mehanizme saradnje u oblasti obnove flote i da predložimo rešenja i različite projekte. Srbija je bila, sada je i ostaće jedan od ključnih partnera Rusije - istakao je zamenik ministra.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je današnji forum i potpisivanje memorandum korak dalje u proširenju i unapređenju saradnje Srbije i Rusije.

RAZMENA OD TRI MILIONA DOLARA

On je podsetio da je Rusija treći spoljno-trgovinski partner Srbije, četvrti po vrednosti uvoza, a peti po vrednosti izvoza.

- Naš cilj je da se poveća postojeći nivo trgovinske razmene od tri miliona dolara posebno kada je izvoz u pitanju - rekao je on.

Ljajić je kazao da je ostvaren napredak u spoljno-trgovinskoj razmeni, a da je cilj i da se pored energetike, infrastrukture i poljoprivrede proširi i na druge sektore kao sto je turizam.

On je rekao da je cilj da se do 2020. godine broj ruskih turista koji bi posetili Srbiju poveća na 100.000.

Istakao je i da je važna saradnja u oblasti nautičkog turizma i dodao da to obogaćuje celokupnu turističku ponudu.

- Ruski turisti do sada su uglavnom dolazili iz Moskve ili moskovske regije i posećivali Beograd i Novi Sad. Važno je i zelimo da i iz drugih krajeva Rusije dođu i obilaze i naše banje, planine, vide i ono sto nudi Dunav, koji je naš veliki potencijal - rekao je ministar i ddoao da će se u Srbiji raditi na proširenju i unapređeju turističke ponude.

On je dodao da će jačanje potencijala u oblasti brodogradnje i rečnog saobraćaja značajno doprineti razvoju nautičkog turizma.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>