Ako niste primetili: Skočila cena, kilogram hleba kao kilogram mesa

Specijalne vrste vekni napravljene od mešavine različitog brašna dostigle cenu i do 500 dinara po kilogramu

Cena hleba u Srbiji, poslednjih nekoliko meseci, porasla je od 10 do 20 odsto. Bela vekna, koja je u Srbiji i dalje najtraženija, uglavnom je skuplja za nekoliko dinara.

Najveće iznenađenje za potrošače su takozvane specijalne vrste hlebova napravljene od mešavine različitog brašna. Iako se uglavnom prodaju u pakovanju od 300 do 500 grama, kada se preračuna po kilogramu, cena ovog hleba pojedinih proizvođača (od 350 do 500 dinara) dostiže cenu svinjskog mesa.

Šta je dovelo do ovakve neuobičajene pojave na domaćem tržištu?

hleb

Foto: Pixabay.com

– Uzrok poskupljenja osnovne vrste hleba od belog brašna, takozvanog „sava”, može biti aktuelna cena pšenice. U julu prošle godine bila je 17,5 dinara po kilogramu a sada je i to već dugo 23 dinara. Takođe i ponuda pšenice je mala a kvalitet problematičan – kaže za "Politiku” Zdravko Šajatović, predsednik „Žitounije” i dodaje da je normalno da se takva situacija na tržištu žitarica odražava i na cenu brašna koja je (u poslednjih desetak meseci) povećana oko 30 odsto, za brašno „Tip-500”.

Objašnjava da brašno prati cenu pšenice ali da ono ima relativno mali udeo, svega trećinu u ceni hleba.

– To bi značilo da je prihvatljivo da vekna poskupi pet do šest odsto. Kod specijalnih vrsta hlebova postoji suverenitet potrošača. Imamo one koji mogu ili ne mogu da plate hleb napravljen od mešavine brašna, produžene svežine i uz to isečen, spakovan u celofan. Svakako monopol u ovom sektoru ne postoji jer imamo oko 3.000 pekara pa će tržište regulisati cenu – ističe sagovornik lista i naglašava da ne veruje da je proizvođačka cena vekne veća od 30 dinara, kod većine proizvođača, što znači da bi preostalo mogla da bude trgovinska marža.

Zoran Pralica, iz Unije pekara, smatra da ukidanje uredbe nema nikakve veze sa cenom specijalnih vrsta hlebova jer je ona i ranije bila slobodna. Kako objašnjava, u međuvremenu je uveden pravilnik po kome za te vrste vekni ne mogu da se koriste smeše koje u osnovi najvećim delom imaju pšenično brašno.

– To brašno, koje sada treba da bude dominantno, poput raži, heljde, spelte, ječma… jeste skuplje. I sam proces proizvodnje je skuplji a došlo je i do rasta cena drugih inputa poput energenata – objašnjava moguće razloge poskupljenja Zoran Pralica iz Unije pekara.

(Telegraf Biznis/Politika)

Tagovi: Brašno, cena hleba, Hleb, Pekara

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (7)
Poređaj komentare:
  • E
    Eto!

    Davno, negde 2002. je jedna osoba u emisiji na temi hleba na TV rekao da ce se proizvoditi razne vrste hleba, sto je tada svucalo kao SF, jer pekarska industrija od jedne vrste hleba ne zivi. I sad eto. Samo nesto nisam primetila da neko nekoga po prodavnicama tera da kupuje ovaj ili onaj hleb. Zato, bez pretenzija da zivim 101 godinu, hvala sto mogu da biram, a svako neka bira ono sto voli ili ono sto moze da plati.

  • T
    Teo

    Šišanje parajlija koji bi za zdrav i dugovečan život pojeli i suvo ...no, ako neko kaže da je i ono zdravo za jesti.Treba to još skuplje da bude.

  • R
    Radovan III

    Fenooomenaaalnoooo