• 16

Prijave za firme koje papirima ne pokriju naknade za prevoz

Poreski obveznici, dužni su da za isplate izvršene zaposlenima, na ime naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada, poseduju verodostojne računovodstvene isprave

  • 16

Vlast u Beogradu i Poreska uprava upozoravaju poslodavce da treba da imaju dokaze da su naknade za prevoz zaposlenih zaista utrošeni za dolazak na rad u vidu računa za kupovinu karata, fiskalnih isečaka ili računa za gorivo

Poreska uprava Republike Srbije odgovorila je Privrednoj komori Srbije na zahtev za tumačenje u vezi kontrole ispunjenosti uslova za priznavanje isplate troškova zaposlenih za dolazak i odlazak sa rada, imajući u vidu mišljenje Ministarstva finansije br. 011-00-12/2019-4 od 01. februara 2019. godine a koje se tiče kupovine mesečnih karata za prevoz.

U odgovoru Poreske uprave Republike Srbije kaže se da je “članom 18, stav 1, tačka Zakona o porezu na dohodak građana, propisano je da se ne plaća porez na zarade na primanja zaposlenog od poslodavca po osnovu naknade troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada - do visine cene mesečne prevozne karte u javnom saobraćaju, odnosno do visine stvarnih troškova prevoza, a najviše do 3.914,00 dinara mesečno (neoporeziv iznos troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada koji je u primeni u periodu od 01.02.2019. do 31.01.2020. godine)”.

- Saglasno mišljenju Ministarstva finansija poslodavci - poreski obveznici, dužni su da za isplate izvršene zaposlenima, na ime naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada, poseduju verodostojne računovodstvene isprave, i to: račun za kupovinu mesečne pretplatne karte, dnevne karte ili karte za jednu vožnju u javnom prevozu, račun za gorivo u slučaju korišćenja sopstvenog vozila i sl. na osnovu kojih, u kontroli dokazuju da predmetne isplate, zaista predstavljaju naknadu troškova zaposlenih za dolazak i odlazak sa rada - kaže se u odgovoru Poreske uprave Republike Srbije.

Računica, plata, direktor Foto: Profimedia/Wavebreak

Poreska uprava navodi da je poslodavac obavezan da “svojim opštim aktom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, kao i ugovorom o radu, bliže uređuje prava zaposlenog na isplatu troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada kao što su visina naknade troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada uzimajući u obzir udaljenost mesta stanovanja zaposlenog od mesta rada, na koji način će zaposlenima biti nadoknađeni troškovi prevoza, na primer:

kupovinom mesečne pretplatne karte u javnom saobraćaju ili isplatom novčanog iznosa u visini mesečne pretplatne karte u javnom saobraćaju, i td. pri čemu je neophodno da poslodavac za isplaćene troškove prevoza zaposlenima poseduje dokaze da isti, zaista predstavljaju naknadu troškova zaposlenih za dolazak i odlazak sa rada, kao što su: računi za kupovinu mesečnih preplatnih karata, dnevnih karata ili karata za jednu vožnju u javnom pervozu, fiskalni isečci i računi za gorivo na ime primaoca naknade, u slučaju korišćenja sopstvenog vozila”.

U Privrednoj komori Srbije potvrđeno je Tanjugu da je komora ovaj odgovor Poreske uprave Republike Srbije prosledila privrednim subjektima, članicama Privredne komore, kako bi pravilno primenjivali Zakon o porezu na dohodak građana.

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević izjavio je za Tanjug da je “Grad Beograd upoznat sa odgovorom Poreske uprave Privrednoj komori Srbije” i pozvao je sve “kompanije sa sedištem u Beogradu da poštuju Zakon o porezu na dohodak građana i mišljenje Ministarstva finansija i zaposlenima uplaćuju mesečne karte za prevoz ili da troškove za isplatu novca na ruke pravdaju verodostojnim dokumentima, u skladu sa zakonom”.

- Grad Beograd svakodnevno prima prijave zaposlenih da pojedini poslodavci ne plaćaju zaposlenima mesečne karte za javni prevoz. Od 1. juna podnosićemo prijave Poreskoj upravi protiv tih poslodavaca -  izjavio je Vasiljević.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prinuda

    1. jun 2019 | 21:22

    Nemate autobuse ,nemate vozače a hoćete da vam kupujemo karte bez pokrića.Ljudi koriste te pare za benzin a onda vam plaćaju parking .

  • Mile

    1. jun 2019 | 21:11

    Uvode gestapo a prevoza ni na vidiku, ceka se po 45min a vozaci imaju platu 65000 auuu koja smo mi zemlja... No comment.

  • hogar

    1. jun 2019 | 21:32

    po kom to zakonu..... moram..... ne moram

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>