• 23

Treba li da paničimo? Štrajk paralisao najveću fabriku Nutele u svetu, ponestaje zaliha

Od četiri proizvodne linije Nutele radi samo jedna, i to sa svega 20 odsto kapaciteta, navodi Konšel i napominje da "polako ponestaje sirovina".

  • 23

Fabrika Nutele u severnoj Francuskoj, najveći svetski proizvođač ovog namaza u svetu, paralisana je već nedelju štrajkom radnika koji traže povećanje plata, izvestili su predstavnici sindikata.

Fabrika u Viljers-Ekalu, u vlasništvu italijanskog konditorskog giganta Ferera, uobičajeno proizvodi 600 hiljada tegli Nutele dnevno, što predstavlja četvrtinu ukupne svetske proizvodnje tog slatkog namaza, izveštavaju francuski mediji

Oko 160 radnika u tom pogonu štrajkjuke od ponedeljka prošle sedmice, kaže Fabris Konšel iz sindikata Fors Uvrije (FO), preneo je portal Frans24, pozivajući se na agenciju AFP.

 - Nijedan kamion od tada nije ušao niti izašao iz kruga fabrike - dodao je on.

Proizvodnja slatkiša "Kinder Bueno" stoji skoro nedelju dana, a od četiri proizvodne linije Nutele radi samo jedna, i to sa svega 20 odsto kapaciteta, navodi Konšel i napominje da "polako ponestaje sirovina".

Nutella, nutela Foto: Flickr/ allison.hare

Radnici traže povećanje plata od 4,5 odsto, kao i bonus u iznosu 900 evra, a uprava je ponudila povećanje plata od samo 0,4 posto.

U Fereru nisu zeleli komentirašu štrajk.

Uprava je u internoj poruci, u koju je francuska agencija imala uvid, poručila da je "blokiranje pristupa fabrici potpuno nezakonito" i zapretila da će zatražiti sudski nalog kako bi obezbedila pristup, što predstavnik sindikata ocenjuje kao "neprihvatljivo kršenje prava na štrajk" .

Proizvodnja Nutele se proteklih godina suočila sa brojnim problemima, delom zbog slabog roda lešnika u Turskoj, koja je najveći svetski izvoznik.

Fabrika u Viljers-Ekalu bila je zatvorena pet dana u februaru zbog problema s kvalitetom, a 2015. godine je tadašnja francuska ministarka za zaštitu životne sredine Segolen Rojal poručila ljudima da ne jedu taj namaz jer njegova proizvodnja doprinosi krčenju šuma i klimatskim promenana.

VIDEO: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baxter

    3. jun 2019 | 23:24

    Samo ko je subjektivan I onako nesto mrziteljski nastrojen ka EU moze da kaze da Nutela ne valja I da je Eurokrem ili Cipiripi bolji! Da se ne lazemo, Nutela je bomba!

  • Tima

    3. jun 2019 | 23:33

    Najbolji ikada krem je bio kinder lada.

  • Zoran

    3. jun 2019 | 23:00

    Imam dosta godina a ne secam de sam uopste probao ovaj eurokrem. Niti mi treba u zivotu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>