Treba li da paničimo? Štrajk paralisao najveću fabriku Nutele u svetu, ponestaje zaliha

Od četiri proizvodne linije Nutele radi samo jedna, i to sa svega 20 odsto kapaciteta, navodi Konšel i napominje da "polako ponestaje sirovina".

Nutella, Nutela
Foto: brianc via Foter.com / CC BY

Fabrika Nutele u severnoj Francuskoj, najveći svetski proizvođač ovog namaza u svetu, paralisana je već nedelju štrajkom radnika koji traže povećanje plata, izvestili su predstavnici sindikata.

Fabrika u Viljers-Ekalu, u vlasništvu italijanskog konditorskog giganta Ferera, uobičajeno proizvodi 600 hiljada tegli Nutele dnevno, što predstavlja četvrtinu ukupne svetske proizvodnje tog slatkog namaza, izveštavaju francuski mediji

Oko 160 radnika u tom pogonu štrajkjuke od ponedeljka prošle sedmice, kaže Fabris Konšel iz sindikata Fors Uvrije (FO), preneo je portal Frans24, pozivajući se na agenciju AFP.

 - Nijedan kamion od tada nije ušao niti izašao iz kruga fabrike - dodao je on.

Proizvodnja slatkiša "Kinder Bueno" stoji skoro nedelju dana, a od četiri proizvodne linije Nutele radi samo jedna, i to sa svega 20 odsto kapaciteta, navodi Konšel i napominje da "polako ponestaje sirovina".

Nutella, nutela

Foto: Flickr/ allison.hare

Radnici traže povećanje plata od 4,5 odsto, kao i bonus u iznosu 900 evra, a uprava je ponudila povećanje plata od samo 0,4 posto.

U Fereru nisu zeleli komentirašu štrajk.

Uprava je u internoj poruci, u koju je francuska agencija imala uvid, poručila da je "blokiranje pristupa fabrici potpuno nezakonito" i zapretila da će zatražiti sudski nalog kako bi obezbedila pristup, što predstavnik sindikata ocenjuje kao "neprihvatljivo kršenje prava na štrajk" .

Proizvodnja Nutele se proteklih godina suočila sa brojnim problemima, delom zbog slabog roda lešnika u Turskoj, koja je najveći svetski izvoznik.

Fabrika u Viljers-Ekalu bila je zatvorena pet dana u februaru zbog problema s kvalitetom, a 2015. godine je tadašnja francuska ministarka za zaštitu životne sredine Segolen Rojal poručila ljudima da ne jedu taj namaz jer njegova proizvodnja doprinosi krčenju šuma i klimatskim promenana.

VIDEO: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Tagovi: Fabrika, Francuska, Krem, namaz, Nutela

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (23)
Poređaj komentare:
 • N
  Novosadjanin

  Ne brinite ljudi! Nutela krem za naše tržište se ne proizvodi u toj fabrici 😂

 • Đ
  Đurađ

  Takovo crno beli jurokrem je zakon

 • V
  Vladimir

  Ja sam u strasnoj panici, ljudi ovo je propast!