• 37

Putarina poskupljuje 12 odsto: Do Novog Sada koštaće 235 RSD, do Subotice 627

Predlog je usvojen na poslednjoj sednici i upućen u Skupštinu Srbije po hitnom postupku

  • 37

Vlada Republike Srbije predložila je poskupljenje putarina od 12 procenata. Veća cena primenjivaće se kada poslanici Skupštine Srbije usvoje Predlog zakona o izmeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Taj predlog Vlada Republike Srbije usvojila je na poslednjoj sednici i uputila u Skupštinu Srbije po hitnom postupku.

U obrazloženju Predloga navodi se da je trenutna visina putarina niža od realne vrednosti i da je poslednje poskupljenje bilo 7. januara 2017. godine. Tada je putarina povećana deset odsto u odnosu na prethodni cenovnik.

Pre toga iznos putarine nije povećavan od 2009. godine.

Auto-put Niš - Beograd, naplatna rampa

Foto: Tanjug/Rade Prelić

U Predlogu zakona se ističe da su cene materijala, energenata i opreme koja se koristi za održavanje autoputeva i ostalih puteva u znatnoj meri povećane u odnosu na 2017. godinu. U odnosu na evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate putarine, Srbija ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru, navodi se.

Povećanjem prihoda od putarine obezbediće se veća sredstva za finansiranje održavanja i razvoja putne mreže, stoji u obrazloženju.

Procena je da će predloženim povećanjem od 12 odsto u 2019. godini prihod od naplate putarine biti veći za 1,9 milijardi dinara, odnosno da će ukupan prihod iznositi 27,6 milijardi dinara.

Putarina od Novog Sada do Beograda po novom cenovniku koštaće 235 dinara, umesto dosadašnjih 210. Od Beograda do Subotice, umesto 560 koštaće 627 dinara.

(Telegraf Biznis/Večernje novosti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    Ne daju vinjete kao u Mađarskoj jer se neko dobro ugradio u putarine. Ogroman je broj ljudi koji je u službi naplate putarina i to raja plaća.

  • Бедни радник

    А Вучић велики вођа каже плате никад веће,као да цене мирују годинама. Моја плата трећи степен стручне спреме 27.070 дин. Па нек живи он са тим парама! Путеви пуни рупа а по селима их и нема са асфалтом, регистрације све скупље,тех.преглед,гориво скупо све! Сиротиња нек иде пешке а нек уживају богаташи и функционера је гузице!!!

  • Vanja

    To!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke