• 37

Putarina poskupljuje 12 odsto: Do Novog Sada koštaće 235 RSD, do Subotice 627

Predlog je usvojen na poslednjoj sednici i upućen u Skupštinu Srbije po hitnom postupku

  • 37

Vlada Republike Srbije predložila je poskupljenje putarina od 12 procenata. Veća cena primenjivaće se kada poslanici Skupštine Srbije usvoje Predlog zakona o izmeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Taj predlog Vlada Republike Srbije usvojila je na poslednjoj sednici i uputila u Skupštinu Srbije po hitnom postupku.

U obrazloženju Predloga navodi se da je trenutna visina putarina niža od realne vrednosti i da je poslednje poskupljenje bilo 7. januara 2017. godine. Tada je putarina povećana deset odsto u odnosu na prethodni cenovnik.

Pre toga iznos putarine nije povećavan od 2009. godine.

Auto-put Niš - Beograd, naplatna rampa

Foto: Tanjug/Rade Prelić

U Predlogu zakona se ističe da su cene materijala, energenata i opreme koja se koristi za održavanje autoputeva i ostalih puteva u znatnoj meri povećane u odnosu na 2017. godinu. U odnosu na evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate putarine, Srbija ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru, navodi se.

Povećanjem prihoda od putarine obezbediće se veća sredstva za finansiranje održavanja i razvoja putne mreže, stoji u obrazloženju.

Procena je da će predloženim povećanjem od 12 odsto u 2019. godini prihod od naplate putarine biti veći za 1,9 milijardi dinara, odnosno da će ukupan prihod iznositi 27,6 milijardi dinara.

Putarina od Novog Sada do Beograda po novom cenovniku koštaće 235 dinara, umesto dosadašnjih 210. Od Beograda do Subotice, umesto 560 koštaće 627 dinara.

(Telegraf Biznis/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jenki Zulu

    4. jun 2019 | 12:31

    Samo moćno derite ovaj narod,Secikese!

  • Kodiaq

    4. jun 2019 | 13:03

    Joj kad mi počnu sa pricom da je cena niza nego u drugim zemljama... jeste verovatno. Ali stavite koliko se sa prosecnom platom kod nas moze preci kilometara na autoputu a koliko u tim drugim zemljama i videcete da je kod nas skuplje nego bilo gde. A da ne spominjemo da u mnogim zemljama postoje vinjete sto je daleko jeftinije. Pricaju gradimo puteve. Pa od nasih para se grade ti putevi nisu pare pale s neba. Bio sam u Hrvatskoj prosle nedelje, jeste tamo sve skuplje mozda max 30%. Ali isto tako pricam sa covekom koji radi kao obicni radnik u fabrici auto delova i ima platu 10.000 kuna a to je cca 1.200€. Pa vi vidite. A ovde vlast servira pricu kao da cemo uskoro biti ko Nemacka maltene. Nisam ja ni za zute ni za plave ni crvene...zivim od svog rada i ni od koga nista nisam dobio ali da nije dobro nije. A najsmesnije su mi budale koje su ostrascene politickim liderima. Gospodo draga svi se on bore za sebe a narod ko j....

  • Apoliticni realista

    4. jun 2019 | 12:27

    Pa to je onda za 2 godine povecano 22 odsto ? Pa da li ste vi normalni ljudi,putarina Beograd-Vranje me je izasla 1010 dinara ! Za sta bre ? Za 300km rupa,kratera,uvala i brda ? I sad povecajte jos a putevi nikad gori,kad sednem u auto samo molim Boga da ostanem citav,a za auto da ne pricam ! Prvo sredite to da valja pa onda dizite cene, nece biti nikakav problem da se placa to sto valja !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>