• 57

Ekskluzivno: Zvezda tražila od Grada dozvole za najveće gradilište oko Marakane

Fudbalski klub planira spajanje parcela, gradnju internata, poseban medicinski centar...Veliki ekonomski izazovi su pred šampionom Srbije

  • 57

FK Crvena Zvezda kreće u realizaciju svojih mega planova i ideja vrednih više stotina miliona evra.

Kako Telegraf Biznis saznaje, Zvezda je tražila dozvole za infrastrukturne radove, kao i Plan detaljne regulacije.

marakana plan rada katastar

Foto: beograd.rs

Prema našim saznanjima, prioritet u budućim projektima jeste izgradnja svojevrsne akademije, odnosno internata po uzoru na velik broj evropskih i svetskih škola. Pri vrhu te liste je i Mediko blok koji bi se gradio na posebnoj parceli.

Dalje, klub će unaprediti tribine i završiti kapije stadiona, što je i jedan od zahteva i obaveza koje ima prema UEFA.

Kako je Zvezdin sport veliki, jasno je da će svaki od ovih objekata zahtevati posebno zemljište.

marakana plan rada katastar

Foto: beograd.rs

Konkretno, Klub je tražio dozvolu od Grada Beograda za gradnju u bloku između ulica Ljutice Bogdana, Rajka Mitića, Generala Pavla Jurišića Šturma, Bulevara Oslobođenja, raksrsnice Autokomanda i Ulice Doktora Ivkovića.

Klub, prema našim saznanjima, na površini od ukupno 185.000 metara kvadratnih (trenutno rasparčanoj) planira da gradi i prilagodi površine za sport i druge sadržaje.

Ono što bi Opština Savski venac trebalo da im dostavi jeste plan površina koje moraju da ostanu u sportskoj nameni, i one koje mogu da budu definisane za komercijalnu namenu. Tako da će, prema onome što pravilnik nalaže biti 60 odsto sportskog sadržaja, a preostalih 40 komercijalnog. 

U skladu sa tim biće poznat i broj parcela koji je potreban za sve planirane nemene Zvezde. Posebna stavka je i toplovod za grejanje, ali i voda, gas, sva prateća infrastruktura koja se mora ulkakulisati u plan naselja koje je oko stadiona.

Marakana, stadion, fk Crvena zvezda

Printskrin: Youtube/Crvena zvezda

Prema dokumentaciji u koju smo mi imali uvid, klub planira da ceo kompleks "Ljutice Bogdana“  bude na površini od 22.26 hektara, dok se sportski objekti planiraju na površinama javne namene i to kao sportsko rekreativni i takmičarsko-sportski kompleksi.

Klub će, prema planu, imati kompleks sa svim pratećim sadržajima ali kao jedinstvenu prostorno funkcionalno estetsku celinu, a arhitektonski sklop objekata će biti usklađen sa njihovom sportskom ili pratećom funkcijom.

Ukoliko bude potrebno, vršiće se i prenamena parcela, a sve to zahteva ogromna ulaganja i izazove sa kojima će se Zvezda a i čelnici iz Ljitice Bogdana suočiti.

VIDEO: Zvezda gradi kulu ispred ulaza na sever

(Vesna Bjelić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    JU GO SLA VI O narode pjevaj nek te čuju ko ne sluša pjesmu slušst će oluju

  • Vlada

    Nas nije osnovao Tuđman Franjo. Stadion ne nap za razliku od šerpe koju je sagradila JNA. Zemljište niko i ne mora da kupi, može se uzeti od grada u zakup na 99 god. Al džabe glodarlićima objašnjavati neke stvari

  • GP

    Boze da mi je reci hoce li dobiti ove dozvole? Koja smejurija!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke