• 0

Mentoring je važna usluga za razvoj i napredak preduzeća

Danas se održala dodela pruznanja "Mentor awards"

  • 0

Tokom prve faze projekta, koji se odnosi na uspostavljanje i promociju mentoring usluge za mikro, mala i srednja preduzeća, oko 2.000 korisnika koji su dobili tu uslugu izrazilo je zadovoljstvo - uz ocenu da im je ona pomogla da sagledaju aktuelno poslovanje, definišu potencijale za rast i kreiraju strategiju za dalji razvoj, rečeno je na dodeli priznanja"Mentor award 2018" najuspešnijim mentorima.

Dvodnevni skup mentora organizovan je u okviru projekta "Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSP u zemljama zapadnog Balkana Faza 2" u Beogradu koji realizuju Razvojna agencija Srbije (RAS) us podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) i Ministarstva privrede.

Ove godine nagrade se dodelju u dve kategorije - za zrela preduzeća i za početnike.

V.D direktora Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić rekao je da se mentoring pokazao kao značajan način podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, zadrugama i klasterima.

On je dodao da postoje dva programa koji predviđaju uslugu mentoringa, da je jedan završen, a u okviru drugog oko 2.000 preduzeća je dobio besplatno tu uslugu zahvaljujući kojoj su mogli da unaprede poslovanje, način rada, promet, a ostvarila su i uvećanje kumulativnog prometa od 15 odsto.

Direktor Sektora za međunarodnu saradnju u RAS-u Ana Žegarac rekla je da je veoma važno da se srpskim privrednicima pokaže da i na ovaj način mogu da unaprede poslovanje .

Ona je rekla da se nada da će RAS imati podršku resornog ministarstva i japanske agencije u realiziciji novog projekta.

Žegarac je navela da je obučeno 70 mentora, da to predstavlja dobru praksu i da je cilj da se zahvaljujući tome podižu ukupne performanse preduzeća, doprinosi povećanju prihoda, broju zaposlenih...

- Ove godine imaćemo više od 400 korisnika koji će dobiti ovu besplatnu uslugu, a u istraživanja su pokazala da mentoring doprinosi povećanju broja zaposlenih 50 odsto, prihoda za 15 odsto, a veoma značajno je i to što je istraživanje pokazalo da bi od svih anketiranih 98 odsto njih tu uslugu koristilo ponovo - rekla je ona.

Mentor, tutor, privatni profesor, učiteljica, škola, Đak Foto-ilustracija: Profimedia/Fancy

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da mentoring ima važno mesto u podršici malim i srednjim preduzećima i da taj program napreduje iz godine u godinu.

- Kada je reč o razvoju sektora MSP, najčešće se izdvaja pristup finansijama i u tom smislu Ministarstvo privrede sprovodi različite programe, ali jednako je važno i znanje, odnosno da se radi na razvoju kapaciteta, unapređenju mendžmenta, proizvodnje i kroz ovaj program uspeli smo da razvijemo te kapacitete i imamo ljude koji mogu da pruže kvalitetnu podršku svima kojima je potrebno - rekla je Obradović Jovanović.

Ona je navela da se nada će se ovaj program podići standarde kada je ova oblast u pitanju, unaprediti kvalitet i dalje širiti mrežu mentora.

Zamenik šefa predstavništva JICA Balkan kancelarije Takaši Hibino rekao je da je uloga mentora značajna jer su MSP mala, ali fleksibilna i imaju veliki potencijal.

On je rekao da sada iskusni mentori odlaze u region i druge zemlje kako bi edukovali druge mentore i da na taj način Srbija doprinosi razvoju tog sektora. Ideja današnjeg skupa je da se razmene iskustva sa terena i nađu novi načini za unapređenje pomoći preduzećima.

Trenutno je novim korisnicima za Fazu 2 na raspolaganju više od 50 akreditovanih mentora koji će se susresti sa novim izazoima, ali zahvaljući čijem znanju i iskustvu će mnoge kompanije poboljšati svoje poslovanje, rečeno je na skupu.

Proces mentoringa odvija se po metodologiji RAS-a razvijenoj u dugogodišnjoj saradnj sa JICA. Oni dolaze iz 16 akreditovanih regionalnih razvojnih agencija i imaju profesionalnoiskustvo u radu sa MSP.

(Telegraf biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>