• 0

Neočekivan fijasko oborio cene: Tonu akcije Fijata i Renoa, prebacuju krivicu jedni na druge

Akcije Renoa strmoglavile su se za 7,6 procenata na 51,91 evro na početku trgovanja u Parizu, dok je Fijat Krajsler potonuo za 2,8 odsto na 11,35 evra na Milanskoj berzi

  • 0

Akcije Fijat Krajslera i Renoa naglo su pale posle neočekivanog fijaska predloga za spajanje te dve kompanije, koje jedna drugoj pripisuju krivicu za neuspeh dogovora koji se činio kao gotova stvar i čijom bi realizacijom nastao treći najveći svetski proizvođač automobila.

Akcije Renoa strmoglavile su se za 7,6 procenata na 51,91 evro na početku trgovanja u Parizu, dok je Fijat Krajsler potonuo za 2,8 odsto na 11,35 evra na Milanskoj berzi, izveštava Rojters.

Francuska vlada, koja je najveći akcionar u Renou saopštila je da je zatražila još pet dana da razmotri Fijatovu ponudu i da obezbedi saglasnost Nisana, dugogodišnjeg japanskog partnera u trojnom savezu Reno-Nisan Micubiši.

Nakon toga, Fijat je kasno sinoć povukao svoj predlog za spajanje s Renoom navodeći kao razlog "političke prilike u Francuskoj".

Fijat je u saopštenju naveo da i dalje "čvrsto veruje u obrazloženje o potrebi hitne transformacijom koje je izneto u predlogu", napominjući da je predlog bio uglavnom dobro primljen na tržištima i u auto industriji, te da bi doneo korist obema stranama.

Reno Fijat znak Foto: Shutterstock

- Međutim, postalo je jasno da u Francuskoj trenutno ne postoje političke prilike da se jedno takvo spajanje uspešno sprovede - poručili su iz Fijata.

Francuska vlada, koja poseduje 15 odsto udela u Renou, postavila je četiri uslova u vezi sa ovim predlogom - pri čemu je Nisanov pristanak za spajanje ostao otvoreno pitanje, izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Jedan drugi zvaničnik francuske vlade bio je direktniji, navodeći da je Fijat Krajsler kriv za krah razgovora jer je vršio "veliki pritisak" - da se brzo prihvati ponuda ili ništa od posla.

Taj izvor, koji je tražio da ne bude imenovan jer nije ovlašćen za izjave medijima, dodao je da je Francuska želela da odloži glasanje do utorka kako bi imala više vremena da o tome razgovara sa Nisanom, koji je ranije najavio da će se uzdržati od bilo kakvog neposrednog glasanja.

Fijat Krajsler nije odmah imao odgovor na verziju dogadaja francuske vlade, a iz Nisana su odbili komentar.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>