• 1

Čadež zadovoljan: Za godinu dana 40 kompanija iz EU investiralo je u Srbiju, prepoznale su nas kao mesto gde se osećaju sigurno

Takođe, izvoz u zemlje EU je udvostručen

  • 1

U periodu između dva izveštaja EU o napretku Srbije, 40 kompanija iz zemalja članica u Srbiju je direktno investiralo više od 400 miliona evra i otvorilo 19.000 radnih mesta, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

- To pokazuje da su velike evropske kompanije Srbiju još više nego ranije prepoznale kao mesto gde se osećaju sigurno, mogu da zarade, gde imaju dobru radnu snagu, pametne inovativne ljude i da iz Srbije izvoze u ceo svet - rekao je Cadež na predstavljanju izveštaja EU o Srbiji u PKS.

On je rekao i da je u proteklih godinu dana značajno porasla trgovina uslugama, odnosno izvoz u zemlje EU, a da je napredak vidljiv i intenzivan još od sticanja statusa kandidata.

Takođe, od 2012. godine, kada je Srbija postala kandidat za članstvo u EU zaključno sa prošlom godinom, naš robni izvozni učinak na svetskom tržistu povećan je 86,3 odsto, odnosno sa 8,7 milijardi evra u 2012. skočio je na 16,3 milijardi evra u 2018. godini, dodao je Cadež.

Izvoz u zemlje EU je udvostručen, naveo je on.

U 2012. iznosio je 5,4 milijarde evra, a 10,9 milijardi evra dostigao je u 2018. godini.

Cadež je istakao da je izvoz usluga u svet porastao 94 odsto, odnosno sa 3,1 na šest milijardi evra uz povećanje suficita gotovo deset puta.

Marko Čadež, Western Balkans Digital Summit Marko Čadež/ Foto: Marko Jovanović

Predsednik PKS je kazao i da smo 2012. godine privukli milijardu evra stranih direktnih investicija, a prošle godine priliv investicija iz sveta i iz EU bio je 3, 5 puta veći.

Investicije iz EU u 2012. bile su 624 miliona evra, a u 2018 2,1 milijardu evra.

On je dodao da je napredak vidljiv i u finansijskim rezultatima poslovanja privrede.

Privreda Srbije je 2012. godine beležila gubitak od 87 milijardi dinara, a 2018. godinu završila je sa dobiti od oko 500 milijardi dinara, naveo je Čadez.

On je rekao da je važno da se razgovara o tome kako zajedničkim trudom mogu da se ubrzaju reforme i dodao da će PKS kroz učešće u radnim grupama dati doprinos uzradi zakonskih okvira i rešenja kada su u pitanju važne oblasti, poput pitanja javnih nabavki i oblasti zaštite konkurencije.

- Važno je da pomažemo donosiocima odluka i da stvari učinimo boljim i bržim i da ekonomski rastemo - podvukao je Cadež.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da izveštaj EU predstavlja sliku svega što je u izveštajnom periodu Srbija uradila.

Brnabić, Joksimović, Fabrici Sem Fabrici/ Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je rekao da nema oblasti u kojoj Srbija nije ostvarila neki napredak, tačnije u 21 oblasti, a da u poslednjih godinu dana jedino nije ostvaren napredak u oblasti javnih nabavki, zaštiti konkurencije i slobodi medija.

Fabrici je rekao da je makroekonomska situacija pozitivna i da se to prenosi i na privredni rast, odnosno da je najznačajniji napredak ostvaren i oblasti makroekonomske i fiskalne politike.

- U izveštaju se konstatuje da ako Srbija želi da nastavi sa reformama i ispuni zacrtano mora dalje da se nastavi sa radom - rekao je Fabrici.

Podsetio je da su u izveštaju definisane četiri oblasti u kojima se mora nastaviti sa reformama - povećanje javnih investicija, dalje restrukturiranje javnih predzueća, reforme u oblasti borbe protiv korupcije i reformi pravosuđa i oblasti zaštite konkurencije.

On je rekao da podaci pokazuju da se Srbija sve više integriše u tržiste EU i da 67 odsto trgovinske razmene ostvaruje sa zemljama EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusanka

    7. jun 2019 | 13:24

    Pa sto da idu u Kinu, indiju i druge zemlje, kad Srbija ista i blizu. Ne placaju nista, plate ko i tamo. Bacas gde sta stignes i kad hoces pobegnes

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>