• 2

Putin o tome zašto neki koče Severni tok: Lobiraju, ne plaćaju svoje račune...

Da nije ispunjavao njihove interese, naši evropski partneri tamo nikada ne bi bili, rekao je ruski predsednik

  • 2

Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da zemlje koje lobiraju za obustavljanje izgradnje gasovoda Severni tok 2 nisu navikle da plaćaju svoje račune.

- Sprovođenje ovog projekta ne odgovara logici i interesima onih koji su, u okviru postojećeg univerzalističkog modela, navikli na ekskluzivnost i permisivnost da njihove račune plaća neko drugi. Zato su pokušali i pokušavaju da minioraju ovaj projekat - rekao je Putin na plenarnoj sednici na Međunarodno, ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF), javlja izveštač Tanjuga.

On je istakao da je ovaj projekat istovremeno namenjen poboljšanju energetske bezbednosti Evrope i otvaranju novih radnih mesta, i da u potpunosti zadovoljava nacionalne interese svih učesnika, i Evropljana i Rusa.

- Da nije ispunjavao njihove interese, naši evropski partneri tamo nikada ne bi bili. Ko bi ih naterao da budu tamo? Došli su zato što su zainteresovani za sprovođenje ovog projekta - rekao je Putin.

Očekuje se da će gasovod Severni tok 2, koji ide od ruske obale po dnu Baltičkog mora do Nemačke, biti završen krajem 2019. godine. Prolazi kroz ekskluzivne ekonomske zone i teritorijalne vode pet zemalja - Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke, zaobilazeći tranzitne zemlje kao što su Ukrajina, Belorusija, Poljska i druge istočnoevropskih i baltičke države.

Svaki od dva kraka gasovoda imaće kapacitet od 27,5 milijardi kubnih metara. Ukupni troškovi projekta procenjeni su na 9,5 milijardi evra. Kompanija Severni tok 2, sa Gaspromom koji je jedini akcionar, izvodi radove na izgradnji ovog cevovoda, a evropski partneri na projektu su nemački Vinteršel i Uniper, austrijski OMV, francuski Anži i anglo-holandski Rojal Dač Šel.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>