• 49
 ≫ 

Sve o novoj Marakani - placevi, iseljavanje stanara, i veliko "ne" koncertu Rolingstonsa

 ≫ 

Crvena zvezda počela je realizaciju svojih mega planova vrednih više stotina miliona evra. Direktor stadiona otkriva nam detalje projekta, ali i šta sve moraju da preduzmu da bi ih ostvarili

  • 49

Stadion "Rajko Mitić", kakav danas poznajemo, menja se iz korena. Stadion Crvene zvezde biće kompleks u kome će ubuduće biti objedinjeno sve što je potrebno da se "napravi jedan igrač". Od internata do medicinskog centra. Uprava kluba je krenula u realizaciju planova, a troškovi se tek kalkulišu, priča Miodrag Ćorović, direktor stadiona u intervjuu za Telegraf Biznis.

  • FK Crvena zvezda kreće u realizaciju planova vrednih više stotina miliona evra. Među prioritetima je internat. Recite nam o čemu se radi, zašto gradite takvu školu?

- Po uzoru na sve svetske klubove među koje spada i Crvena zvezda, to je jedna potreba koja traje već dugi niz godina, i zaista se mučimo u smislu objekata koji je neophodan. Mnogi bi želeli da tu svoju decu smeste. Ideja je stara i podrazumeva da deca budu pod kontrolom -

  • U čemu bi se ogledala ta kontrola?

- Pitanje ishrane, redovnog sna, nije to tip karantina koji se koristi za seniorke ekipe, ali jedan roditeljski nadzor. Oni bi u novom objektu koji je planiran imali praktičnu nastavu i nastavu za školu. Mi bismo imali obavezu da tu decu izvedemo do srednje škole. Posle toga, naravno, ko želi da nastavi to je apsolutno na opredeljenju.

U ovom objektu, nazvanom "Akademija", deca bi bukvalno živela, pošto nam je u Vojna akademija u blizini, dakle nešto nalik tome. Bavimo se edukacijom, i tu decu izvodimo na pravi put, na čemu će nam, nadam se i oni jednog dana biti zahvalni.

  • Koliko je interesovanje da se sagradi Akademija?

- Jako veliko, jer to nije jeftina stvar. Dete mora biti selekcionirano, mora da zavređuje naše angažovanje i obuku. Dalje, dete mora da bude zdravo, a mi smo obavezi da detetu omogućimo da završi srednju školu i na tom planu vodimo pregovore sa Ministarstvom prosvete da ta škola bude regularna škola gde bi deca imala prohodnost za više studije.

Roditelji bi bili rasterećeni, naravno, mogu da posećuju svoju decu, ali ne bi mogli da ih ometaju za vreme nastave. Škola, koju bismo kao takvu imali prvi, gledali bismo da mogu da je plate i oni manjeg imovinskog stanja.

  • Koliko će da košta na godišnjem nivou?

- Ajaksova škola je jedna od najpoznatijih na primer, ali ona košta. Uopšte, na Zapadu, cifre su visoke, bolje i da ne spominjem te iznose.

  • A vaša?

- Nismo još pravili konkretne kalkulacije, ali mora se imati u vidu da će ona podrazumevati i održavanje higijene, pranje dresova, oprema, kopačke, knjige... Biće aposlutno zbrinuti, ali gledali bismo da se uklopi u budžet porodice za bar jedno dete. To je ekonomska strana, ali tu je i zdravstvena, svakog dana dete mora da bude pod lekarskim nadzorom.

Ne bismo krenuli od male dece, nego od kadeta do omladinaca. Taj uzrast.

  • Kada možemo da očekujemo početak gradnje Akademije?

- Imamo malo problema, sitnih. Nažalost, Plan detaljne regulacije nije gotov. Projekat je napravljen, i sve je na potezu koji je na neki način, rezervisan. Mi smo čak i porušili deo našeg postojećeg objekta.

U toku su i pregovori sa stanarima koji žive na tom potezu da se presele. Zvezda ima taj deo, osim auto-komande, pa čak i taj deo nešto gledamo...

  • Kupujete i dodatni plac na Autokomandi?

- To je svakako ranije bilo predviđeno za sportske namene. Gospodin Miroslav Miškovič je kupio tu parcelu...

  • Planirate li onda da date ponudu, s ozbirom na to da on godinama čeka na dozvolu, za objekat koji nije, kako kažete, za sportske namene?

- Plac je bio predviđen za potrebe sporta i Crvene zvezde. Trebalo je da se preuzme. Međutim, desile su se određne okolnosti, promenio se plan i te površine, gde je nekada bila i mlekara, i rasadnik, kupili su pojedinci kroz neke firme. Mi smo raspoloženi da sve to pretvorimo u sport, pa čak i deo šume.

Stanari koji žive na tom potezu imali bi hajp park za šetnju i uživanje. Kompletno, bio bi to raj. Istočna Nemačka to zna, oni su sve karte bacili na sport.

  • Dakle, trebaće vam svakako dodatni prostor da biste realizovali sve infrastrukturne planove. Koliko placa biste morali da kupite još?
  • Direktor stadiona Miodrag Ćorović u prostorijama stadiona Foto: Telegraf.rs

- O tom-potom. Videćemo koliko tačno moramo da dokupimo. I šta je namera države. Videće se to vrlo brzo, sigurno nećemo čekati na to godinama.

  • Planirani projekti su svakako veliki izazov, da li ćete imati dovoljno novca?

- Sve što radimo je perpetum mobile u našoj kući. Deo novca koji zaradimo na utakmicama investiramo u objekat i ono na šta nas tera UEFA koja je neumitna.

  • Šta vam traži UEFA?

- Na primer, stajanje mora da se pretvori u sedenje. Ne pita ona da li vi to hoćete ili nećete. I nož i pogača su kod nje u ruci. Moramo sada da menjamo teren posle utakmice sa Litvanijom jer teren mora da ima pored funkconalne i estetsku stranu.

Samo dolazak njihov, odnosno dnevnica njenog delegata, o kojoj možete samo da sanajte, je 3.000 funti. Našalio sam se: "Mi ćemo da radimo i za 10 odsto, samo da nas primite".

  • Da li ste dobili neka sredstva?

- Dobili smo nekih milion evra sredstava i moramo da određenog termina da uradimo potpuno novi zapadni deo. Najsavremeniji wc. Menjamo tribine, VIP deo koji je ograđen. Promenuari...Biće i kafića. Imaćemo tzv. skaj boksove gde će moći da se zakupi prostor na godinu dana, sa poslugom, da ne morate da razmišljate o karti kada dođe neki protivnik.

Direktor stadiona Ovako će da izgledaju nove stolice koje su predviđene za VIP lože Foto: Telegraf
  • Šta će biti sa čuvenim "tunelom iz pakla"?

- Imali smo prezentaciju rešenja za novi izgled stadiona "Rajko Mitić" i pitanje koje se nameće je stadion sa ili novi stadion bez ateltske staze. Verovatno će biti nekog miskovanja u tome. Ostao bi stadion na istom mestu. Još 1963. godine kada je napravljeno, svlačionice su bile ispod zapadne tribine. Postalo je tesno.

Moje viđenje posle ovoliko godina je priča koju sam izmislio, a to je da sam ja Berluskoni i da pitam zašto ne napravimo novi stadion. Dobio bih odgovor da nije ekonomski opravdano niti rentabilno. Imamo u proseku 30 utakmica za godinu dana. Dakle, objekat radi mesec dana, 11 ne radi. Uporedite to sa hotelom.

Ni gradski stadion sa našim pravima ne bi bilo rešenje. Sve ovo može da se primeni nacionalni stadion, šta će da radi obejakat sa 4 utakmice godišnje? Neka firma mora da radi 270 dana da bi bila na nuli, taj obejakt će na neki način pojesti sam sebe.

  • Vi ne odustajete da od ideje da to bude samo vaš stadion?

- Malo klubova na ovoj planeti ima svoj stadion. Crvena zvezda je među njima. Imao sam sreće da uknjižim ovaj stadion.

Za sve one koji su u dilemi da li je ovaj stadion Crvene zvezde ili nije, neka pogleda dokumenta koja su javna. Naše parcele su od 2011 do 2018, sam stadion je na placu 2022. Svako ko želi može da se uveri da fudbalski klub ima vlasništvo nad svojim parcelama. To je javno dostupno i proverljivo.

Teško je ići kroz razna takmičenja. Igrači danas mnogo koštaju. Vidite da su dogurali do više stotina miliona evra. Nismo u takvoj poziciji da bismo mogli da investiramo tolike novce, trudimo se da idemo racionalnije.

  • Šta je sa Severnom tribinom, odnosno, parcelom iza nje?
  • Direktor stadiona Planovi novog zemljišta oko stadiona Rajko Mitić Foto: Telegraf.rs

- Grad je parče 2010 dodelio Gaspromu, na to je imao pravo. Mlekara je bila taj broj 2011, a mi smo sukorisnici te zajedničke parcele, videćemo šta će biti tu, da li je tu stečaj ili šta. Nikome ovo nije oteto.

  • Jedan od glavnih projekata, kako ste ranije najavili je Mediko blok? Šta želite time da postignete?

- Mediko blok je potpuno drugačiji i poseban obekat, biće i na posebnoj parceli.

Želimo da naši igrači budu svakodnevno spremni a to nije uvek moguće zbog povreda. Vi sada kada investirate u nekog igrača vama taksimetar radi, želja vam je, ne samo ljudska, da ga vratite što pre u igru. Želimo da taj Mediko blok bude na jednom nivou koji je neophodan. Tu će biti i sale za trenažni deo, naročito zimi.

  • Imate li okvirne procene, koliko će vas sve na kraju koštati?

- Sve zavisi da li bi se radila rekonstrukcija stadiona ili manja šminka. Nije stvar samo uraditi. To je kao kada kupite kola, mora neko taj automobil i da servisira. Prve godine smo menjali busen, sada ponovo moramo. Mnogo ljudi me pitalo kako Zvezda to uspeva.

  • Svakako da je ovo ekonomski izazov za vas, kako ćete se realizovati ovakav projekat?

- Kako da ne. Rekao sam da malo klubova ima stadion. Znate šta znači samo održavati jedan ovakav kompleks. Već postoji sve, i lako je investirati ovde. Dva stadiona na 500 metara, a mi planiramo nacionalni. Izgleda smo prebogato društvo kada možemo sve to da izguramo.

Inače, to što Crvena zvezda može da napravi za noć ne može nijedna firma.

  • Kada sve bude gotovo, kompleks će biti jedinstvena celina, kako je zamišljeno?

- Apsolutno. Obišao sam planetu, i malo gde postoji da objedinjena priča. Da postoje tereni, objekti, pomoćni tereni. Zimske hale. U tom generalnom planu i ranije je bilo zamišljeno da parcele na kojima planiramo sve ovo, bude za sport.

Ovo što me vi pitate, koncept jeste da bude sve u jednom komadu - da možemo na jednom mestu da proizvedemo našeh igrača. Pored toga, tu je i sportsko društvo, sa više od 20 klubova. Gravitira i 5.000 dece. Mi smo jedna fabrika zdravlja. Ne igra se ovde samo fudbal. I Delije, naravno, daju svoj doprinos.

  • Kada onda kreće gradnja?

- Mi smo spremni, znamo jasno šta hoćemo. Potreban nam je centar i za par godina će biti gotov.

  • Imate li dozvole od Grada za radove?

- Gradski oci, nadamo se, prepoznače ovu stvar kao važnu, i mislim da je potpuno normalno da podrže razvoj zdrave nacije. Dobili smo i određene inpute, i sve ide u dobrom pravcu. Moj direktor je doktor ekonomskih nauka. Naravno, bilo je i kredita i idemo dalje. Razvojno.

Želje su nam velike, pitanje je koliko ćemo uspeti u tome.

Direktor stadiona Novi objekti već su nikli pored severne tribine stadiona Rajko Mitić Foto: Telegraf.rs
  • Pomenuli ste nam i televiziju?

- Da. Crvena zvezda će imati i svoju televiziju. Shvatili smo koliko je prisutnost u medijima važna. Ti radovi su već u toku. Imaćemo sve što jedna televizija podrazumeva.

  • Crvena zvezda zarađuje i od koncerata, međutim, u poslednje vreme se često čuje da ne dozvoljavate koncerte na stadionu. Koji je konkretno razlog?

- Cena karte onog koji želi da organizuje koncert na stadionu Crvene zvezde ne može da bude visoka jer gledalac, prvo, ne može da podnese tu cenu.

Jeste, tu je i busen trave koji mora da se menja. Ne bih hteo da objašnjavam šta smo sve nalazili posle koncerata. Ne smem da dozvolim i da pustim igrače na teren posle toga. Busen mora da se skloni. Problem je što je to naše osnovno oruđe.

Znate, borio sam se i ranije, negde ne dozvoljavaju ni u cipelama posetioc da uđu, zbog bakterija. Tu se gubi i po nekoliko miliona po utakmici.

Da se niko ne ljuti, postoje neki uslovi, a ovde se oni često ne poštuju. Oprema je neodgovarajuća. Tehnologija se ne poštuje.

Po tehničkim karakteristikama, stavlja se pod koji traje četiri, kod nas to traje četiri dana. Biljka se zatvori, ne može da diše, ode teren i posle bude "Zvezda ne da teren". Daću vam i džabe, ali platite troškove, vratite busen. I onda oni kad se presaberu, shvate da im treba minimum 60.000 gledalaca da to pokrije -

  • Na pitanje koga su od stranih izvođača morali da odbiju kaže:

- Rolingstonse, i to više puta. 

(Vesna Bjelić/v.bjelic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GP

    9. jun 2019 | 11:49

    "a troškovi se tek kalkulišu, priča Miodrag Ćorović, direktor stadiona u intervjuu za Telegraf Biznis". Znaci neko im je rekao:" Radite slobodno za pare ne brinite" Nekoliko stotina miliona evra ce narod Srbije da plati za neki zvezdin stadion. Da li je to normalno, dok decu lecimo SMS porukama? Ovo je nesto najsramnije sto nas je moglo snaci.

  • Zorana

    9. jun 2019 | 12:59

    Zasto se baca narodni novac na propale klubove dok Srbija decu leci sms porukama ?

  • CH

    9. jun 2019 | 09:22

    Kakav nov stadion.Fudbal je najgori sport u Srbiji.Sve sama mafija i kriminalci cerupaju drzavu preko Zvezde u Partuzana Privatizacija pa onda nek taj vidi sta ce.Vaterpolisti nemaju jedan bazen a zakon su u svetu.Odbojkasi i ostali zasluzuju vuse od ovih sramota.Fudbal je mrtav odavno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>