• 1

Tektonske promene na tržištu crnog zlata, Arapi žele rusku kompaniju

Saudijski ministar je, takođe, naveo da je Rusija jedini preostali izvoznik nafte koji još uvek nije doneo odluku o potrebi produženja globalnog dogovora između Organizacije zemalja izvoznica nafte

  • 1

Saudijska energetska kompanija Aramko smatra da je ruski proizvođač petrohemijskih proizvoda Sibur atraktivna kompanija i zainteresovan je ne samo za zajedničke projekte, već i za ulazak u njegov vlasnički kapital, izjavio je saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih.

- Neke vrste zajedničkih investicija, bilo u projektima ili čak u vlasničkom kapitalu Sibura, mogle bi biti interesantne, ali interes mora da postoji sa obe strane. Zato ćemo čekati da Sibur i njegovi akcionari izraze svoj interes za buduću saradnju - rekao je Al-Falih na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), prenosi ruska agencija Tas s.

Sibur je, kako je ocenio, vrlo atraktivna kompanija i dobar operater kojim se efikasno upravlja.

- Mislim da imaju dobre tehnologije u nekim oblastima kao što su gume i elastomeri, a ta kompanija bi takođe mogla imati koristi od tehnologija koje su dostupne Aramku i saudijskoj kompaniji Sabik - dodao je saudijski ministar.

Ruski Fond za direktna ulaganja, saudijski Aramko i Sibur potpisali su u oktobru 2017. godine memorandum o razumevanju o potencijalnoj saradnji u petrohemiji i u oblasti marketinga petrohemijskih proizvoda u Rusiji i Saudijskoj Arabiji.

Al-Falih je rekao takođe da je Aramko produžio svoju ponudu za priključenje ruskom proizvođaču tečnog prirodnog gasa Novateku u eksploataciji na projekta "Arktik TPG 2" i da se nada da će se Novatek složiti s tim, prenosi Rojters.

Saudijski ministar je, takođe, naveo da je Rusija jedini preostali izvoznik nafte koji još uvek nije doneo odluku o potrebi produženja globalnog dogovora između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika do kraja godine, a koji se tiče smanjenja proizvodnje tog energenta, prenosi ruski Tas s.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Loki

    10. jun 2019 | 13:48

    Američki trojanski konj koji će preko arapa ući u Rusiju da je ždere iznutra trulim dolarima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>