• 63

Pukla Grčka: Hotelijeri brinu da će propasti sezona, a za to vreme rađa se novi šampion Mediterana

Hotelijeri u Turskoj trljaju ruke, konačno se turisti vraćaju na njihovo more

  • 63

Hotelijeri u Grčkoj presabiraju se posle majskog perioda i prihoda koji je s njim došao, a koji je bio mnogo manji, nego prošle godine.

Zabrinuti su i kako će se to odraziti na predstojeće letnje mesece. Sa sve pritiscima i popustima. Za to vreme, njihove kolege u Turskoj trljaju ruke, jer će izgleda ovo biti njihova godina.

Za grčke hotelijere, čini se da je prvi mesec sezone počeo sa manjim stopama rasta i manjim brojem rezervacija iz inostranstva u odnosu na isti period prošle godine, kako na manjim ostrvima kao što su Miloš ili Tasos, tako i na popularnim destinacijama kao što su Rodos, Krit ili Kos, što je razlog za brigu za nastavak turističke sezone.

Odlučujuće za hotelijere bila je stopa popunjenosti u maju - iako je u toku meseca bila uspona i padova, misle da je ovo bio najgori maj u poslednjih nekoliko godina. Indikativno, prema procenama FOKS (udruženje hotelijera), interesovanje je negde na nivou od 50 odsto, dok je prošle godine taj proicenat bio 70.

ostrvo, Thassos, Tasos,

Foto: Pixabay

Hotelijeri su svesni silaznog trenda ove godine, i sa zebnjom čekaju rezervacije u narednim nedeljama.

Dodatni problem je što nude noćenja u hotelima, koji se obično popunjavaju u grupnim posetama stranaca, a sve više je onih posetilaca koji gledaju alterntivni smeštaj, odnosno kuće, a ne hotele.

Turističku sezonu u Grčkoj mogu da poremete i izbori koji se ovde godine održavaju u toj zemlji. Međutim, turoperatori veruju i da će last minit rezervacije dosta toga spasiti.

Na to utiču i vremenski uslovi, a poslednjih godina bezbednosni rizici u drugim zemljama koji su bili jedan od razloga odlaska upravo u Grčku.

Turska i Severna Afrika imaju šansu ove godine. Turska, posle nekoliko godina turbulencija, i velikog pada tražnje , čini se da obnavlja poverenje turista.

Konkurentnost proizvoda podstaknuta je velikim padom kursa turske lire. Ostale severnoafričke zemlje postepeno se oporavljaju, kao što su Egipat i Maroko.

Istinu potvrđuje i najveći evropski turoperator TUI, koji godišnje obrađuje više od 3 miliona turista zemlji, a ove godine svog suseda označava kao šampiona Mediterana.

Rast rezervacija za tursku obalu je 40 odsto, dok je za Egipat udvostručen. Tu su i Maroko, sa rastom od 37 odsto, ali i Kipar (19%)

Turska vraća turiste u zemlju i nesumnjivo je veliki pobednik 2019. godine od svih mediteranskih destinacija, a veliki broj Evropljana ove godine pre bira za svoj odmor turske obale, nego skuplju Grčku, pišu grčki mediji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pomozimo mesancima

    10. jun 2019 | 19:09

    Grcka je za uzivanje u lepoti pucine, divljih plaza, vinu, maslinkama, siru, slobodi. Turska je za uzivanje u hotelima.

  • CG

    10. jun 2019 | 19:47

    Egipat, Tunis, Turska, Albanija... Glavu u torbu, i samo rokajte. Daleko im kuca. Hocete lijepo ljetovanje, za iste te pare mozete da podjete u Francusku, Spaniju, Portugaliju, Italiju (Sicilija, Kalabrija) Maltu,.... Koji ludak moras da budes da povedes porodicu u te divlje destinacije, dje nikad ne znas kad ce te neka budala dic u vazduh.

  • srpkinja

    10. jun 2019 | 18:45

    Sve zavisi sta je kome prioritet.Sretno svima. Meni je prioritet Grcka jer je to moj pravoslavni narod. Osecam se dobrodosla. Tamo gde mrze Srbe i Srbiju i gde nigde crkve nema ja ne mogu da se odmaram. Ako zelim kulturnu turu maksimalno nedelju dana moze. Ali svako kako zeli. Lep odmor svima.Ja volim da svi dolaze u Srbiju i da se nikad niko ne oseca odbacen

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>