• 5

Crne slutnje evropskih kompanija: Stiže kriza

Mnoge kompanije veruju da je njihova zemlja već u recesiji

  • 5

Sve je više evropskih kompanija koje očekuju recesiju u bliskoj budućnosti, jer su njihovi gubici po osnovu naplate problematičnih potraživanja značajno porasli u 2018. godini.

Kompanije su prijavile da je udeo nenaplaćenih potraživanja u ukupnim prihodima u 2018. godini iznosio 2,31 odsto, što je povećanje u odnosu na 1,69 odsto iz 2017. godine, navodi se u izveštaju švedskog kupca dugova "Intruma".

Polovina evropskih kompanija tvrdi da je recesija neizbežna u roku od pet godina, dok samo 30 odsto smatra da neće biti recesije u njihovoj zemlji u doglednoj budućnosti, prenosi CNBC.

U međuvremenu, oko 18 odsto kompanija veruje da je njihova zemlja već u recesiji.

U Grčkoj i Italiji, recesija se u velikoj meri doživljava kao aktuelna realnost, budući da 93 odsto i 84 odsto preduzeća, repsektivno, tvrdi da je ona neizbežna. Istovremeno, u Austriji, Nemačkoj i Danskoj, ove cifre su znatno ispod 35 procenata.

Generalni direktor "Intruma", Mikael Erikson, kaže da su najnoviji podaci signal da se "oblaci polako nadvijaju nad Evropom".

- Ako pogledate prosek u evropskim finansijskim institucijama, tu je nivo problematičnih kredita (NPL) oko 4,0 odsto prema najnovijim statističkim podacima - izjavio je Erikson.

Ta cifra se, prema njegovim rečima, u SAD-u i Japanu kreće oko 1 posto.

Razlika između severne i južne Evrope je takođe očigledna u pogledu nivoa NPL-ova.

U trećem kvartalu 2018. godine, na primer, Italija je imala koeficijent NPL-ova od 9,45 procenata, Grčka od čak 43,4 odsto, a Portugalija od 12 posto, prema izveštaju Evropske banke za procenu rizika iz decembra 2018. godine, navodi se u tekstu.

VIDEO Vučić: Polako ali sigurno zemlju izvlačimo iz krize

(Telegraf Biznis)

Komentari

  • Van

    Kriza je nešto što nama nije neka novost i iznenađenje.

  • Sone

    Moze moze puno gore od ovog,samo globalan rat moze da spase svetsku ekonomiju.to je svima poznato da su ekonomije procvetale posle prvog a posebno drugog svetskog rata

  • Raska

    O boze a kad mi nismo bili u krizi.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke