• 6

Usvojeno: Izvršitelji više ne mogu da vam prodaju stan zbog duga od 5.000 evra

Ovaj Predlog zakonskih rešenja uskoro bi trebalo da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije radi usvajanja

  • 6

Vlada Srbije usvojila je Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO), koji isključuje od prinudnog izvršenja prodaju kuća i stanova za komunalne dugove do 5.000 evra, zatim sva primanja porodilja i dece, uvećava prag naplate duga sa plata i penzija i predviđa brojne druge novine.

Ovaj Predlog zakonskih rešenja uskoro bi trebalo da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije radi usvajanja.

Jedna od najvažnijih novina jeste da se jedina nepokretnost fizičkog lica ne može prodati radi namirenja potraživanja iz komunalnih i srodnih usluga, ako je potraživanje manje od 5.000 eura u dinarskoj protivrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja predloga za izvršenje.

Novinama zakona je pojačano i načelo srazmere, koje ima za cilj da spreči unovčavanje imovine dužnika značajne vrednosti radi namirenja bagatelnog ili nezrazmerno manjeg iznosa potraživanja.

Izmenama zakona biće uvedena i elektronska aukcija za prodaju nepokretnosti i elektronska oglasna tabla - za dostavljanje odluka i drugih akata.

Zasedanje skupštine o Kosovu, skupština Srbije, Kosovo

Foto: Nikola Tomić

Tako će prodaja nepokretnosti u izvršnom postupku ubuduće biti potpuno anonimna i automatizovana, kroz elektronsku platformu za javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti i pokretnih stvari (e aukciju).

Ideja autora zakona je da elektronska platforma funkcioniše tako da ni javni izvršitelj, ni sud neće znati ko je zainteresovan za kupovinu, što znači da će ponuđač biti anoniman.

Drugi segment automatizacije izvršnog postupka tiče se uvođenja elektronske oglasne table, koja će biti uspostavljena kao javni registar.

Naime, na internet prezentaciji svakog suda opšte ili posebne nadležnosti u Srbiji, unošenjem ličnih podataka, građani će moći da provere da li im se dostavlja bilo kakav akt ili odluka koji potiču iz izvršnog postupka.

Predlogom zakona izvršene su i izmene zaštićenog iznosa za naplatu potraživanja, a sve u cilju jacanja socijalne komponente Zakona i zaštite ekonomski slabih slojeva stanovništva.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    U slo bilo par afera prodali liku kucu za 200 eu duga...pa jih tuzio i odrao...morali sve da plate plus penali

  • zoran

    5000 eura je oko 580.000 dinara dugovanja za komunalne usluge. Taj dug se ne može stvoriti za dve godine. Posle tog roka samo potraživanje zastareva. Ali onda treba zabraniti kod zaduživanja u bankama da se može stavljati hipoteka na jedinu nekretninu u kojoj se stanuje. Na taj način neće biti problema sa naplatom potraživanja i izvršiteljima.

  • 💬💬💬

    Ali zato mogu da uknjizavaju stanove u katastru koji nemaju potpunu dokumentaciju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke