• 2
 ≫ 

Drakonski porez na energetska pića, neki će definitivno "dobiti krila", od muke

 ≫ 

Energetska i gazirana pića oporezivaće se po drastično većoj stopi poreza, što će, strahuju vlasti, razbesneti stanovništvo

  • 2

U pokušaju da smanji svoju zavisnost od nafte i prihoda od nje, poreske vlasti u Omanu objavile su veliki broj novih poreza na proizvode koji obuhvataju sve od duvana do alkohola i energetskih pića.

Počevši od 15. juna, svinjsko meso, duvan i alkohol, kao i energetska pića, podležu porezu od 100%, dok gazirana pića podležu porezu od 15 procenata. Prošlog novembra, visoki vladin zvaničnik u Omanu rekao je da bi porezi mogli da generišu oko 260 miliona dolara godišnjih prihoda.

Oman nije član OPEK, ali nije ni mali proizvođač: prosečno, dnevno proizvodi više od 970.000 barela sirove nafte. Izvoz ide u Aziju, Kinu, Indiju i Japan.

Ipak, kao i drugi proizvođači u Persijskom zalivu, i ovaj emirat je pretrepeo štetu prilikom pada cena nafte 2014. godine. Isto tako, nerado uvode bilo kakve mere koje bi bile nepopularne među lokalnim stanovništvom, ali na kraju, nešto mora i da se rizikuje.

Ove godine, kažu analitičari koje je anketirao Blumberg, deficit po tekućem računu mogao bi da se poveća na 9, 1 odsto.

Dodatno oporezivanje, međutim, nije jedina mera koju Oman želi da uvede kako bi smanjio zavisnost svoje ekonomije od nafte. Takođe se bave projektima i obnovljivim izvorima energije: dva najnovija tiču se solarne energije.

Uprksos problemima sa cenom nafte na koju niko na Bliskom istoku nije imun, Oman se prilično dobro drži. Nedavni izveštaj Svetske banke pokazuje da će Oman da zabeleži najveći ekonomski rast u Zalivu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari