• 10

Vlada odbila hrvatske poslodavce: Nema novih stranih radnika, uzmite naše penzionere

Cilj je u prvom redu da se aktivira domaća radna snaga, ističe Ministarstvo

  • 10

Iz Ministarstva rada i penzionog fonda pozvali su hrvatske poslodavce da najpre iskoriste domaću radnu snagu, pa tek onda, kako navode, u slučaju potrebe, da razmotre, i njihov zahtev za povećavanje kvote za uvoz stranih radnika.

- Glavni cilj Vlade je aktiviranje domaće radne snage, ali nam je jednako tako važna i uspešna turistička sezona kao i investicije u turizmu - odgovorilo je Ministarstvo na apel Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP) i Hrvatskog udruženja turizma (HUT) da vlada hitno donese odluku o povećanju kvota za uvoz radnika jer je, tvrde, zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona.

Ministarstvo poziva poslodavce da se jave Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) koji će ih povezati s nezaposlenima kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu.

Hrvati otkrili sve o zapošljavanju radnika iz Srbije: Najmanja plata 1.000 evra, obezbeđeni smeštaj i hrana

Naime, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) u ovom trenutku je oko 4.000 nezaposlenih, od toga oko 1.600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni.

U tamošnjem resornom ministarstvu napominju da su pripreme za ovogodišnju turističku sezonu krenule prošle godine kada je HZZ anektirao sve u to vreme nezaposlene, od kojih je više od 20.000 iskazalo želju za radom u turizmu.

Osim toga, omogućen je rad penzionerima do pola radnog vremena, pa i tu postoji mogućnost za poslodavce u turizmu koji većinom traže radnike za pomoćne poslove u turizmu i ugostiteljstvu. Do sada je preko 12.300 penzionera iskoristilo mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune penzije, navodi se u saopštenju.

Cilj je u prvom redu da se aktivira domaća radna snaga, ističe Ministarstvo i napominje da će u slučaju potrebe, nakon što se iskoristi domaća radna snaga, u najkraćem roku razmotriti zahteve za povećavanje kvote za uvoz stranih radnika.

ručak Foto: Pixabay.com

Ove godine osigurano je preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu, što je dvostruko više nego prethodne godine. Po podacima Ministarstva, kvote za uvoz stranih radnika su pri kraju i ostalo je još oko 2.100 dozvola.

- U postupku obrade je nešto više od 3.000 zahteva za izdavanjem radnih dozvola, tako da je trenutno nešto više od 900 zahteva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota - navodi Ministarstvo.

O svemu se naknadno oglasio i Andrej Plenković.

- Vlada je spremna da razmotri povećanje kvota za zapošljavanje stranaca, ali tek kada se iscrpe mogućnosti zapošljavanja domaćih radnika - rekao je predsednik vlade Andrej Plenković.

- Kada nedvosmisleno utvrdimo da su iscrpljene mogućnosti zapošljavanja naših državljana, onda smo spremni da razmotrimo i proširimo kvote, koje su očigeldno u pojedinim delovima, posebno na obali, bilo da je reč o turizmu, ugostiteljstvu ili građevini zaista potrebne. Mi ćemo iza te odluke stati, ali ne želimo da to bude neargumentovano - rekao je Plenković odgovarajući na novinarska pitanja na margini sastanka sa županima, predstavnicima Udruženja gradova, Udruge opština i predsednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u saboru.

Podsetio je da je vlada jesenas utvrdila kvotu od 65.000 radnih dozvola za strance, to jeste državljane trećih zemalja koje nisu članice EU. To je odluka bez presedana u novijoj hrvatskoj istoriji, rekao je Plenković.

(Telegraf Biznis/Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goxy

    14. jun 2019 | 17:53

    Mislim da im je vaznije da se otarase srba, nego sto misle na svoje penzionere!

  • Zavisi od radnog mesta

    14. jun 2019 | 17:57

    Ne znam kako misle da aktiviraju penzionere da rade kao sobarice, kuvari, konobari, tu je važna fizička spremnost i izdržljivost. Da se radi o kancelarijskom poslu, prodaji i slično, onda može, ali tamo gde po vrućini treba da se uloži puno truda...

  • srpkinja

    14. jun 2019 | 20:50

    Da im Srbi spasavaju sezonu Zovite bracu Albance.Njima je prece a i bezbedniji su tamo. Ni za 5 huljada eura ne bih radila. Da strepim ko ce me povrediti ili prebiti. Hvala hvala jos jednom hvala necu da budem vasa budala nadjite drugog ko vas j..,e ja sam budala samo za sebe. Izvinjavam se casnoj manjini u Hevatskoj

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>