• 0
 ≫ 

Računica: Zaduženi u švajcarcima mogu da sačuvaju 10.000 evra

 ≫ 

Oko pedesetak tužbi je podneto za ništavost valutne klauzule

  • 0

I dok ima građana koji se žale da nisu dobili ponudu o konverziji kredita u švajcarskim francima, ili im ona pak nije jasna, teče rok do kada mora da se odgovori na ponudu banke.

Prema našim saznanjima, oko pedesetak tužbi je podneto za ništavost valutne klauzule i čeka se ishod toga.

Do tada, ako vas zanimaju kalkulacije, jasno je sledeće - korsnicima se više isplati ništavost klauzule nego da prihvate leks specijalis.

Prema računici Udruženja Efektiva, ako se uzme na primer, kredit čiji je prosečan iznos 50.000-60.000 evra, sada bi posle prihvatanja leks specijalisa stanje duga bilo negde oko 20.000 evra.

Međutim, ukoliko bi klijent tužio banku za ništavost klauzule, čak i sa većom kamatom, stanje glavnice bi mu bilo gotovo identično, ali bi imao pretplatu od oko 10.000 evra (nego što bi platio u evru). Dalje, taj iznos bi bio uračunat u prevremenu otplatu. U slučaju da uspe tužba za klauzulu, klijent bi, umesto stanja glavnice koja mu se nudi leksom od 20.000, bila 10.000 evra.

Treba napomenuti, da je ova računica proizvoljna, odnosno da treba uzeti u obzir i uslove ugovora, kamate, iznos kredita i ostalih parametara ugovora. Tužba, naravno, podrazumeva i određene troškove.

Svakako, zaključak je da se na osnovu urađenih kalkulacija, čak i sa većom kamatnom stopom na evrokredite, korisnicima više isplati ništavost kaluzule nego da prihvate leks specijalis.

VIDEO: Nebojša Dugalić o leks specijalisu: Podmetačina, a šta ćemo sa 10.000 € koje je banka meni uzela?

(Telegraf Biznis/V.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari