• 1

SAD kaznile kompanije koje su zaobišle carine preko Kambodže

Nije saopšteno koje kompanije su u pitanju, kao i koliki je iznos kazni

  • 1

SAD su kaznile nekoliko kompanija zbog izvoza kineske robe preko ekonomske zone u Kambodži kako bi se izbegle američke carine na uvoz iz Kine, izjavio je zvaničnik američke ambasade Arend Zvartjes.

- Ministarstvo državne bezbednosti sprovelo je inspekciju i izreklo kazne nizu kompanija zbog izbegavanja carina u SAD presmeravanjem robe kroz Kambodžu - rekao je on.

Nije naveo imana kompanija, niti brojku, kao ni iznos kazni.

- Kompanije su smeštene u posebnoj ekonomskoj zoni Sihanoukvil u Kambodži - dodao je on.

Posebna ekonomska zona nalazi se 210 kilometara zapadno od Pnom Pena. Osnovana je u saradnji s Kinom u sklopu inicijative "Jedan pojas, jedan put".

Kina je najveći ulagač i donator pomoći u Kambodži, a kroz inicijativu "Jedan pojas, jedan put" ulaže i milijarde dolata u vidu pomoći za razvoj i zajmova radi uspostavljanja boljih kopnenih veza sa jugoistočnom i središnjom Azijom, Bliskim istokom, Evropom i Afrikom.

Kambodža ujedno ima status povrašćenog trgovinskog partnera SAD, prema sporazumu proširenom 2016. godine koji omogućuje bescarinski izvoz u SAD proizvoda poput purnih i ručnih torbi.

Tekstilna industrija Kambodže vredna je sedam milijardi dolara i najveći je formalni poslodavac u zemlji. Prošle godine je ekonomija porasla 7,5 odsto, najsnažnije u četiri godine, zahvaljujući dobrim delom i povećanom uvozu u SAD.

(Telegraf Biznis/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Denver

    19. jun 2019 | 14:22

    Da je neka druga zemlja ovo uradila, prozvali bi je i verovatno bombardovali.Dvojni aršini i licemerje su im i u ustav utkani.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>