• 0

Slovenija prodala još 10 odsto u NLB banci

Prodajom preostalih 10% minus 1 akcije, prestala su gotovo sva ograničenja na koja se Republika Slovenija obavezala Evropskoj komisiji

  • 0

Posle završetka prve faze procesa privatizacije NLB banke, koja je okončana u novembru 2018. godine listiranjem 65% akcijskog kapitala banke na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi, Republika Slovenija je pokrenula prodaju dodatnih 10% akcijskog kapitala umanjeno za jednu akciju.

Prodaja u obliku ubrzanog upisa institucionalnim investitorima uspešno je završena istog dana sa cenom akcija od 54,75 evra i cenom instrumenata GDR izvedenih iz akcija NLB-a od 10,95 evra. Time je bruto prihod od prodaje NLB-a povećan za 109,5 miliona evra.

Ovom transakcijom, u vlasničku strukturu NLB-a su ušli kvalitetni međunarodni institucionalni investitori, čime je NLB osigurala osnovu koja joj obezbeđuje konkurentnost i dalji razvoj u budućnosti, rečeno je u Slovenačkom državnom holdingu.

Prodajom preostalih 10% minus 1 akcije, prestala su gotovo sva ograničenja na koja se Republika Slovenija obavezala Evropskoj komisiji prilikom dodele državne pomoći 2013. godine.

- Konačno ćemo biti u mogućnosti da počnemo da radimo koristeći svoj pun potencijal, kako u Sloveniji, tako i na svim tržištima Jugoistočne Evrope, kao i da se bavimo izazovima na jednakim osnovama kao konkurencija. Kada  početkom 2020.  prestane da važi i zabrana spajanja i preuzimanja, NLB će moći da još aktivnije radi na traženju prilike za jačanje pozicije sistemskog igrača na svim tržištima na kojima poslujemo - rekao je Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB povodom završetka procesa privatizacije NLB-a.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>