• 7
 ≫ 

Bruka Rotšildovih: Isplivalo šta su radili u Africi, zovu ih novim Guptama

 ≫ 

Porodica Rotšild je najpoznatija od svih bankarskih dinastija, i u proteklih 200 godina, ona je imala veliki uticaj na ekonomsku i, indirektno, političku istoriju

  • 7

Južnoafrički sindikati udružili su snage kako bi se suprotstavili porodici Rotšild, koju su optužili da je učestvovala u pokušajima "zarobljivanja" preduzeća u državnom vlasništvu.

Nacionalna unija metalaca Južne Afrike i Južnoafrička asocijacija objavila je zajedničko saopštenje, u kome tvrde da su se Rotšildi mešali u prodaju zarad "sebičnih i pohlepnih ciljeva". Porodica je, navodno nameravala i da uništi Južnoafričke avione kako bi mogla da privatizuje kompaniju SAA.

Porodica Rotšild je najpoznatija od svih bankarskih dinastija, i u proteklih 200 godina, ona je imala veliki uticaj na ekonomsku i, indirektno, političku istoriju Evrope. Takođe ima udele u mnogim preduzećima na međunarodnom planu.

Južnoafrički sindikati tvrde da su Rotšildovi koristili navodnu vezu sa članom odbora SAA Markom Kingstonom, koji je ujedno i izvršni predsednik Rotšild & Co u Južnoj Africi i ranije je bio njegov izvršni direktor.

Sindikati traže da se sklone neki od članova odbora SAA, uključujući i Kingstona, kao i drugog člana odbora koji zapravo nosi ime Rotšilda - bivši predsednik Johanesburg berze Geoff Rotšild.

Sindikati porede Rotšildove sa Guptama - kontroverzna južnoafrička porodica koja je optužena za razne koruptivne radnje. Porodica Gupta je bila u fokusu skandala koji je tresao zemlju zbog njenih veza sa bivšim predsednikom Jakobom Zumom.

I ministra finanasija optužuju da se poneo nepromišljeno kada je ranije izrazio nedostatak vere u budućnost avio-kompanije.

Glavni izvršni direktor podneo je ostavku početkom ovog meseca zbog neizvesnosti u vezi s finansiranjem avio-kompanije.

VIDEO: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>