• 2
 ≫ 

Slovenija ostaje bez nacionalne avio-kompanije?

 ≫ 

Vlada Slovenije razvija planove za vanredne situaciju u slučaju da nacionalni avio-prevoznik prestane sa radom

  • 2

Slovenačka ministarka za infrastrukturu Alenka Bratušek kaže da je vlada razvija planove za vanredne situaciju u slučaju da nacionalni avio- prevoznik Adrija ervejz prestane sa radom.

Reakcije iz vrha vlasti su stigle nakon užasne nedjelje za nacionalnog prevoznika. U medijima bili su u centru pažnje zbog otkazanih letova, kao i lošeg upravljanja.

Kako se navodi, kompanija nema dovoljno osoblja, nije plaćala zahtjeve za kompenzaciju, a vlasnici i bivši rukovodioci se dovode u vezu sa bankrotom švajcarske kompanije Darvin Airline. Sumnja se da finansijski izvještaj za 2018. godinu ne odražavaju stvarno stanje kompanije.

avion

Foto: Pixabay

Komentarišući situaciju, Bratušek je rekla da vlada nema sredstava da pomogne Adriji do 2021. godine, jer je kompanija u 2011. godini primala državna sredstva.

U skladu sa propisima Evropske unije, vladi je zabranjeno da pruži dodatnu finansijsku pomoć aviokompaniji sve dok ne prođe rok od deset godina od prethodne pomoći.

- U slučaju da Adria više ne može da povezuje Ljubljanu sa evropskim prijestonicama, vlada analizira kako ponuditi podsticaje za određene pravce koji su ključni za državu u ovom trenutku - navodi Bratušek.

Tokom prošle nedjelje, jedan broj javnih ličnosti pozvao je na ponovnu nacionalizaciju avioprevoznika.

Kompanija Adrija evejz, koja posluje i u Crnoj Gori, prodata je za 100.000 eura, plus dodatno ubrizgavanje kapitala od oko milion evra u 2016. godini.

VIDEO: Avion Jospia Broza Tita danas je u Austriji, star je 60 godina i još uvek leti svetom

(Telegraf Biznis / Seebiz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>