• 3
 ≫ 

Na prodaji Jat tehnika, ima li zainteresovanih posle Mubadale?

 ≫ 

Otvaranje ponuda biće za mesec i po dana

  • 3

Raspisan je javni poziv za privatizaciju Jat Tehnike. Reč je o preduzeću koje je jedno od 20 iz privatizacionog portfelja za koje se očekuje kupac.

Kako je i ranije najavljeno iz Ministarstva privrede, poziv za privatizaciju se očekivao po pojavljivanju potencijalnih zainteresovanih investitora.

Početna cena na javnom nadmetanju iznosi 100 odsto procenjene fer tržišne vrednosti kapitala odnosno, 20.498.762 evra.

Otvaranje ponuda zakazano je za prvi avgust.

Pravo na učešće u postupku imaju preduzeća čija je pretežna delatnost održavanja i opravke vazduhoplova i to najmanje u poslednjih pet godina u kontinuitetu.

Uslov je i da je preduzeće u 2018. godini ostvarilo samostalno ili na konsolidovanom nivou poslovni prihod od najmanje 40.000.000 evra, i da ima kapacitet za održavanje i opravku vazduhoplova na minimum 10 pozicija i to najmanje poslednje dve godine u kontinuitetu.

Od potencijalnog kupca se traži da poseduje sertifikate za bazno i linijsko održavanje aviona tipa Bombardier i Embraer i to najmanje poslednjih pet godina u kontinuitetu.

Predmet prodaje je ukupno 99,3 odsto ukupnog kapitala "JAT Tehnike", od čega je najviše kapitala u vlasništvu Republike Srbije - 95,4 odsto ukupnog kapitala a po nekoliko procenata su vlasništvo republičkog PIO fonda odnosno Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, dok vlasništvo ispod jednog procenta imaju Nacionalna služba za zapošljavanje, Opština Pećinci i Opština Aranđelovac.

Jat tehnika je preduzeće u vlasništvu države koje se odvojilo od JAT-a 2006. godine. Kompanija za održavanje i popravku letelica trebalo je, prema najavama već da nađe kupca. Iako je vrednost kompanije svojevremeno procenjivana na 100 do 200 miliona evra, na tender za privatizaciju 2008. godine nije se javio niko.

Svojevremeno, za kupca Jat tehnike konkurisao je i arapski fond Mubadala i to preko švajcarske firme SR tehniks servises u kojoj je imala većinski udeo.

U međuvremenu Mubadala je prodala većinski paket u SRT kineskoj kompaniji HNA Aviation.

Pored Jat tehnike, očekuje da će u narednom periodu biti raspisani javni pozivi za privatizaciju Laste, Petrohemije, Jat apartmana... U proteklih nekoliko godina, privatizacioni portfelj od oko 560 preduzeća, sveden je na 85 - 86 preduzeća.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tako je,

    24. jun 2019 | 11:11

    Sve što vredi treba prodati, ali i sve to ima kraj, kada više ne bude imalo šta da se proda, šta onda?? I ova kao i predhodne vlasti se ponaša kao da je sve njihovo, lično, kao da su oni sve to stvarali, gradili, razvijali... posle njih - potop (a potop je već sad!!!)

  • Samo pitam

    24. jun 2019 | 18:36

    Da li firma sada pozitivno posluje?Ako je pozitivna što je prodavati?Ako je negativna što je kupovati?Znam da u njoj rade vrsni stručnjaci i da bi ih valjalo iz strategijskih razloga sačuvati.

  • pera

    24. jun 2019 | 14:50

    Kupi ce ih neki afrikanci koji lete sa boing 737 i atr jer jat tehnika je specijalizovana sano za te 2 vrste aviona!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>