• 1
 ≫ 

Kad kafedžija prizna prekršaj, deo kazne mu se prašta

 ≫ 

Sporazum o priznavanju prekršaja počeo je da se primenjuje i u sektoru turizma u Srbiji

  • 1

Sporazum o priznavanju prekršaja počeo je da se primenjuje i u sektoru turizma u Srbiji, odnosno, ako turistička inspekcija utvrdi nepravilnost u ugostiteljskim i turističkim objektima, vlasnik restorana ili hotela može odmah sa inspektorom i sudijom za prekršaje da dogovori manju kaznu.

- To je jako važno, jer je cela politika u delu inspekcijskog nadozora, da privreda i inspekcija budu partneri - izjavila je pomoćnica ministra za turizam Vera Božić Trefalt.

Ona u izjavi za Tanjug objašnjava da je upravo sam zakon tako „skrojen” da deluje preventivno i da je ostavljena mogućnost preduzeću, inspektoru i sudiji za prekršaje da se dogovore da, na primer, kazna za određeni prekršaj ne bude maksimalna nego da se o kazni „može pregovarati”.

Međutim, Božić Trefaltova upozorava da se mogućnost dogovora sa inspektorom i prekršajnim sudijom ne odnosi na one, na primer, turističke agencije koje nisu registrovane i rade u „sivoj zoni”. Mogućnost dogovora sa inspektorom i prekršajnim sudijom ne odnosi se na turističke agencije koje nisu registrovane.

- Ako govorimo o sivoj ekonomiji i neregistrovanim subjektima, tolerancija je nula, tu sporazuma nema - jasna je Trefaltova.

Konobar, bakšiš

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock/Profimedia

Novi Zakon o turizmu i ugostiteljstvu stupio je na snagu 22. marta ove godine, a predstavnici Minstarstva turizma i Privredne komore Srbije (PKS) razgovarali su danas s privrednicima koji posluju u sektoru turizma i ugostiteljstva.

U resornom ministarstvu kažu da su do sada ostavili privrednicima vreme da se prilagode novim zakonskim izmenama.

Na sednici Radne grupe za ugostiteljstvo i turizam u PKS usvojene su i Smernice za primenu sporazuma o priznanju prekršaja, govorilo se o tome kako privreda može lakše da se prilagodi novim zakonskim rešenjima u sektoru turizma i ugostiteljstva, ali i o potrebi za dodatno angažovanje turističkih inspektora na lokalu u celoj Srbiji.

Agencije bez većih problema

Vera Božić Trefalt kaže da na početku sezone nisu zabeleženi veći problemi kada je reč o poslovanju turističkih agencija. Takođe, do 22. septembra ove godine ostavljen prelazni period da agencije usvoje nova pravila koja se tiču licenci, obaveznog depozita, kategorizacije...

Sekretarka Udruženja za turizam PKS Tijana Maljković kaže da je saradnja među nadležnim institucijama i privredom važna kada je reč o sektoru turizma i primeni novih zakonskih rešenja.

PKS je, kaže, imala savetodavne posete ugostiteljskim objektima, cilj je da se i promovišu visoki standardi u poslovanju u sektoru turizma, kao i da se za privrednike do kraja godine organizuje serija edukacija.

(Telegraf biznis / dnevnik.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    26. jun 2019 | 13:12

    Mi nikad nemozemo ici napred,mora jasno da se znaju pravila i nema tu sporazuma,ako si pogresio snosis sankciju ovakvu ili onakvu ,tako da sledeci put vodis racuna da se to nedogodi,mi donosimo zakonie da mogu biti dvostrukog znacenja ili tumacenja ,tako sve je to veliko nista ,vir u kome se drustvo vrti u krug besplatno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>