• 0

Doneta uredba o boravišnoj taksi privatnicima, ona će doneti jednu veliku novinu

Ovo fizičkim licima prvi put omogućava da rade samostalno i direktno, bez posrednika

  • 0

Vlada Srbije donela je Uredbu o uslovima i načinu utvrđivanja visine godišnjeg iznosa boravišne takse za fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge smeštaja u objektima domaće radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu, kao i načinu i rokovima plaćanja. 

Kako se navodi u saopštenju sa sednice vlade, novina se ogleda u tome da se fizičkim licima prvi put omogućava da rade samostalno i direktno, bez posrednika (uglavnom su to do sada bile turističke agencije i lokalne turističke organizacije), što će im u značajnoj meri pojednostaviti i olakšati poslovanje. 

Delatnost bez posrednika sprečiće mnogobrojne dosadašnje zloupotrebe i suzbiti sivu ekonomiju u ovoj oblasti. Primenom ovog propisa pruža se mogućnost paušalnog plaćanja boravišne takse u utvrđenom godišnjem iznosu, što će pojednostaviti način poslovanja, unaprediti njenu naplatu i direktno uticati na prihode lokalnih samouprava, kaže se u saopštenju.

Vlade je danas usvojila i zaključak o obezbeđivanju sredstava za overu zdravstvenih isprava zaposlenima u određenim subjektima privatizacije.

Da bi zaposleni u subjektima u procesu privatizacije imali sigurnost i u slučaju potrebe ostvarili prava iz zdravstvenog osiguranja, iz budžeta je izdvojeno 200 miliona dinara i upućeno Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Na današnjoj sednici Vlade Srbije doneta je i Odluka da se Almaški kraj u Novom Sadu proglasi za kulturno-istorijsku celinu i da crkva Svetog Dimitrija sa starim grobljem u Mitrovoj Reci dobije status spomenika kulture, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>